‘Nederlandse ambassadeur beschermde familie Kim Jong-nam’

Dat meldt Cheollima Civil Defense, een onbekende groep die in een online verklaring zegt de familie in veiligheid te hebben gebracht.

De vermeende zoon van Kim Jong-nam, Kim Han-sol, in de YouTube-video.
De vermeende zoon van Kim Jong-nam, Kim Han-sol, in de YouTube-video.

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, Lody Embrechts, zou betrokken zijn bij de bescherming van de familie van de vermoorde Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldt Cheollima Civil Defense, een vooralsnog onbekende groep die in een online verklaring zegt de familie in veiligheid te hebben gebracht.

In de nacht van dinsdag op woensdag plaatste de groep op YouTube een video online waarin een man claimt de zoon te zijn van Kim Jong-nam. In de video stelt de man zich voor als Kim Han-sol, lid van de familie van Kim, en toont hij zijn paspoort, dat door videobewerking niet te identificeren is. De man verklaart verder dat zijn vader “een paar dagen geleden” is vermoord. En deel van de video is onverstaanbaar gemaakt, waardoor onduidelijk is wat de man verder precies zegt.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten bevestigen aan persbureaus AFP en Reuters dat de man in het filmpje inderdaad Kim Han-sol is, de 21 jarige zoon van Kim Jong-nam, die met zijn vader en moeder in de Chinese stad Macau woont.

Lees ook: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Dankwoord

In een verklaring van de Cheollima Civil Defense die woensdagnacht eveneens werd uitgegeven, bedankt de groep de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea Lody Embrechts voor zijn krachtige reactie op het verzoek om hulp: “Ambassadeur Embrechts is een symbool voor de Nederlanders en hun lange betrokkenheid bij de mensenrechten.” De Nederlandse ambassade weigerde tegen persbureau Reuters op de verklaring te reageren. Ook de regering van de Verenigde Staten, China en een vierde onbekende staat zouden geholpen hebben bij het in veiligheid brengen van de familie van Kim Jong-nam.

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, overleed op 13 februari op de luchthaven van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, nadat twee vrouwen hem hadden bespoten met een vloeistof. Uit onderzoek door de Maleisische politie zou blijken dat Kim is aangevallen met zenuwgas. Zuid-Koreaanse autoriteiten denken dat de aanval is uitgevoerd op instigatie van de top van de Noord-Koreaanse communistische partij.

Maleisië wacht nog steeds op DNA van een familielid van Kim om zijn identiteit officieel te kunnen vaststellen. Ook om die reden zouden familieleden van de vermoorde halfbroer van Kim Jong-un gevaar kunnen lopen.