Twee Nederlanders komen om door lawine, één man vermist

Nadat dinsdagavond laat een reddingsactie was gestart, werden woensdag twee lichamen gevonden.

Reddingsoperatie na een eerdere lawine in Valfrejus in januari van dit jaar.
Reddingsoperatie na een eerdere lawine in Valfrejus in januari van dit jaar. Foto Thierry Guillot/EPA

Dit bericht is om 17.15 uur geüpdatet.

Franse hulpdiensten hebben woensdag het dode lichaam gevonden van één van de twee Nederlandse snowboarders die werden vermist na een lawine in de Franse Alpen. Dat heeft de plaatselijke politie bevestigd tegenover het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog niet bekend of het gaat om de 21-jarige man of de 25-jarige man die nog vermist werden.

Het lichaam werd aangetroffen in de buurt van de plek waar eerder het levenloze lichaam werd gevonden van een 22-jarige Nederlander. Een derde persoon wordt nog vermist. Reddingswerkers zoeken donderdag verder.

Lawine

De Nederlanders werden dinsdag getroffen door een lawine, zo bevestigde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken eerder na een bericht van de Franse politie. De familie van het slachtoffer en de vermisten werden geïnformeerd.

De lawine vond plaats bij Valfréjus, nabij de Italiaanse grens. Het lichaam van het eerste slachtoffer werd woensdagochtend gevonden, nadat dinsdagavond laat een reddingsactie was gestart. Vanwege slecht zicht kon de operatie pas woensdagochtend hervat worden. De drie zouden de normale piste verlaten hebben toen ze getroffen werden door een lawine die zich dinsdag om 16.00 uur voordeed, meldt de lokale krant Le Dauphine Libéré.

Een woordvoerder van de reisorganisatie waarmee de drie op vakantie waren bevestigt tegen persbureau ANP dat het om studenten van een christelijke vereniging in Nijmegen gaat. Volgens hem waren de studenten gewaarschuwd dat er lawinegevaar was. Woensdagmiddag keert de groep studenten waarmee de slachtoffers reisde vervroegd terug naar Nederland.

In het nabijgelegen Tignes vond dinsdag ook een lawine plaats, waarbij geen slachtoffers vielen. Vorige week vielen in totaal vijf doden bij verschillende lawines in het skigebied op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Het lawinegevaar in de Franse Alpen is momenteel buitengewoon hoog. De combinatie van hevige sneeuwval en zware wind tot 100 kilometer vergroot het risico. Het Franse weerbureau Météo-France deed maandag een waarschuwing uitgaan. In het gebied geldt sindsdien waarschuwingsniveau 4 op de schaal van 5. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt wintersporters aan de lokale informatie goed in de gaten te houden.