Migratie

Hongarije bouwt aan zuidgrens kampen voor asielzoekers

Hongarije gaat asielzoekers in containerkampen aan de zuidgrens vastzetten in afwachting van een uitspraak over hun aanvraag. In de tussentijd zullen zij zich niet vrijelijk kunnen bewegen in Hongarije. Zij mogen het land niet verlaten. Het Hongaarse parlement heeft maandag een wet aangenomen met die strekking. Op korte termijn zullen hier drie kampen worden gebouwd. Volgens Amnesty International ondermijnt dit plan een basisprincipe van de Europese Unie, namelijk dat „het verboden is iemand vast te zetten op basis van een asielaanvraag”. De populistische Hongaarse leider Viktor Orbán presenteert de maatregel als een reactie op de terreuraanvallen in Europa, die volgens hem door migranten komen. Hongarije probeert al geruime tijd migranten af te schrikken. (NRC)