Kurhaus korte tijd ontruimd vanwege brand onder hotel

Een frituurpan in een zaal onder het hotel vatte vlam. Rook kwam vervolgens in de noordvleugel van het hotel terecht. Inmiddels het sein brand meester gegeven.

Het Kurhaus op archiefbeeld.
Het Kurhaus op archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Scheveningse Kurhaus is woensdagmiddag ontruimd vanwege een grote brand die woedt in het hotel. De brandweer schaalde de incident vrijwel meteen op naar het niveau
“zeer grote brand”, maar van groot vuur was geen sprake. De brand ontstond doordat een frituurpan in een restaurant onder het hotel vlam vatte. Eén gast moest worden onderzocht in een ambulance nadat deze persoon rook had binnengekregen.

Brandweereenheden rukten in grote getalen uit naar het monumentale pand. Op eerste beelden was ook te zien dat er rook uit de noordvleugel van het hotel kwam, maar dit kwam niet door een brand in het rijksmonument zelf. Al snel kon de brandweer daarom het sein brand meester geven.

In het hotel is wel veel rook terechtgekomen, waardoor de gasten nog niet terug naar binnen kunnen. De brandweer wil de ruimtes eerst ventileren.

Volgens NRC-redacteur Titia Ketelaar, die ter plaatse was, verliep de evacuatie van het hotel redelijk vlot:

“Mensen werden opgevangen in strandtenten naast het Kurhaus. De reden dat de brandweer opschaalde naar een zeer grote brand had niet zozeer iets te maken met de omvang van de brand, maar gebeurde omdat het ging om een hotel dat ook nog eens een monumentaal pand is.”

Locoburgemeester Tom de Bruijn van Den Haag verklaart tegenover NRC te zijn opgelucht dat de brandweer snel het sein brand meester kon geven. “Het is toch even schrikken als je dit hoort. Er zijn veel mensen aanwezig, en het gaat om een monumentaal pand.”

Beelden van de rookontwikkeling in het hotel:

Twitter avatar MeldingenNL P2000 Meldingen Alarm Melding: P 1 Gebouwbrand bijeenkomst (VK: 5) Hotel Kurhaus Gevers Deynootplein 30 DHG 9593 7130 7150 9631