Jeugd- journaal Aardig voor elkaar

Foto Remko de Waal/ANP

De opnames van het Jeugdjournaaldebat tussen de lijsttrekkers waren dinsdag vooral goed voor kleine persoonlijke ontboezemingen van de lijsttrekkers. Zo zei Emile Roemer (SP) dat hij bij spelletjes niet tegen zijn verlies kan: „Dan word ik chagrijnig.” En Geert Wilders (PVV) denkt soms, na een iets te stevige uitspraak: „Had ik dat wel moeten zeggen?” Maar hij zegt dat hij nooit spijt heeft van die uitspraken: „Daar heb ik niet zoveel aan, spijt.”

Vier jaar geleden waren er nog een-op-eendebatjes. Dit jaar hoefden de zes deelnemende lijsttrekkers (Rutte, Asscher, Roemer, Pechtold, Buma, Wilders) alleen spelletjes te spelen, vragen van kinderen te beantwoorden en te vertellen wat hun eigen mening is. Het gevolg: ze bleven lief voor elkaar. Alleen Rutte waagde het om een plaagstootje uit te delen, aan CDA-leider Sybrand Buma. Nadat Buma een vraag van een kind had beantwoord over zijn jeugd, vroeg Rutte: „Wat wilde je vroeger eigenlijk worden, Sybrand?” Zijn antwoord: „Architect.” „Ah”, zei Rutte, „ik dacht dat ik je in een filmpje zag zeggen dat je premier wilde worden.” (NRC)

    • Christiaan Pelgrim