Is de rijkste ruiter ook de beste?

Paardensport Scott Brash, grootverdiener onder de springruiters, is een van de publiekstrekkers bij Indoor Brabant, dat donderdag begint.

Scott Brash in actie op Ursula XII
Scott Brash in actie op Ursula XII Foto: Stefano Grasso / Al Shaqab

Het God Save the Queen galmt door het hypermoderne paardensportstadion in Doha. Springruiter Scott Brash staat na zijn zege op CSI Al Shaqab met zijn borst vooruit naar de Britse vlag. De sjeiks uit Qatar kijken trots toe. Voor de Schot is zo’n ceremonie inmiddels bijna routine geworden. Hij is al jaren de springruiter die verreweg het meeste prijzengeld verdient. Maar is Brash ook de beste?

Met zijn drie foutloze rondes in de hoofdstad van Qatar won de pas 31-jarige Brash afgelopen zondag liefst 165.000 euro. In drie minuten verdiende hij meer dan het jaarsalaris van een Nederlandse minister. Over heel 2016 incasseerde Brash 1,8 miljoen euro aan prijzengeld. Net als het jaar daarvoor. Een miljoen meer dan de best verdienende Nederlander Harrie Smolders. Brash kiest een andere weg dan de meeste Nederlandse ruiters. Vanaf vrijdag staan ze op Indoor Brabant in Den Bosch tegenover elkaar.

Ze stippelen hun eigen route uit

De mannen die Nederland doorgaans vertegenwoordigen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen werken vooral toe naar die kampioenschappen. Samen met de bondscoach stippelen ze hun eigen route uit, met het doel om uiteindelijk voor het vaderland te pieken op dat ene moment. Vooral wereldkampioen Jeroen Dubbeldam. Hij weet precies welke wedstrijd hij wel en niet moet rijden met zijn paard Zenith. Dubbeldam doet zelden mee aan de écht lucratieve concoursen en kiest soms zelfs voor een lokale wedstrijd bij hem om de hoek om zijn toppaard vertrouwen te laten krijgen.

Brash niet. Hij is bijna altijd onderweg naar de grootste wedstrijden hows in de wereld. „Ik heb een duur beroep”, zegt de nuchtere Brash na zijn zege in Doha. „Iedere week ben ik wel in een ander land met mijn paarden. Als ik hier ben met een paard, zijn er ergens anders op de wereld alweer andere paarden van mij onderweg naar de volgende show. Daar gaat mijn prijzengeld vaak naartoe.”

Acht paarden

Toch heeft Brash het beter voor elkaar dan hij doet overkomen. De grote wedstrijden waar hij rijdt, vergoeden alle reis- en verblijfskosten. Het prijzengeld is dan, los van sponsorinkomsten, meteen zijn nettowinst. Brash heeft bovendien liefst acht paarden om in te zetten. Zeven daarvan zijn eigendom van de steenrijke Lord en Lady Harris en Lord en Lady Kirkham. Deze geridderde families zijn niet uit op het maken van winst. Ze spenderen miljoenen aan de paarden van Brash. Dat begon eind 2011, toen toppaard Hello Sanctos speciaal voor de Spelen in Londen voor 2 miljoen pond werd aangetrokken. Het gevolg: een half jaar later al olympisch teamgoud. Later voltooide Brash met dit paard als eerste ruiter ooit de Rolex Grand Slam, waarbij hij in één jaar de drie zwaarste Grote Prijzen ter wereld won.

„Iedere ruiter heeft andere deals met eigenaren”, zei Brash ooit. „Of ze hun geïnvesteerde bedragen ooit terugverdienen? Ik heb het idee dat mijn eigenaren er heel veel voor terugkrijgen. Ze hadden de dag van hun leven toen ze hun paard goud zagen winnen op de Spelen.” Vaak gaat het prijzengeld deels naar de ruiter en deels naar de eigenaren van het paard. Bij Brash niet. Dat is het bijzondere van zijn bevoorrechte positie. De families Harris en Kirkham staan in voor de kosten die Brash moet maken met hun zeven paarden. Het prijzengeld is dan voor de Schot.

Geen glamourboy

Wat Brash dan met al dat geld doet? Hij is geen type stervoetballer. Geen glamourboy die geld spendeert aan luxeauto’s, jachten of merkkleding. „Ik weet precies hoe voetballers zijn”, zegt Brash. „Lord Harris, de eigenaar van mijn paarden, is directielid van Arsenal en zelf ben ik een groot fan van deze club. Ik ga vaak kijken en zie dat voetballers een heel ander leven hebben dan wij. Ik heb een heel team aan grooms en medewerkers achter me dat ik moet betalen. Verder ben ik aan het sparen voor een grote gras-arena bij mij thuis. Ik wil altijd alles blijven verbeteren. Aan dat soort dingen geef ik veel geld uit, anders blijf je niet aan de top. Bij voetballers wordt dat allemaal geregeld.”

Hoewel hij nog altijd verreweg de best verdienende springruiter is, is hij afgezakt naar de negende plaats op de wereldranglijst. De voormalig nummer één moest zelfs de Spelen van Rio laten schieten, omdat zijn drie beste paarden niet fit genoeg waren. Ook de komende EK in Zweden lijken aan Brash voorbij te gaan. Met zijn beste concourspaard Ursula – dat 1,3 van de 1,8 miljoen euro voor Brash verdiende – gaat Brash namelijk afbouwen. „Ze is al zestien jaar, gezien die leeftijd vind ik het niet meer acceptabel om haar vijf dagen lang 1,60 meter te laten springen.”

Vanaf eind deze week rijdt Brash met Hello M’Lady in Den Bosch op Indoor Brabant. Ook hier is weer ruim een ton te verdienen.