Irak

Iraaks leger herovert museum van Mosul, waar IS kunst vernielde

Het Iraakse leger heeft dinsdag het museum van de noordelijke stad Mosul heroverd, waar strijders van Islamitische Staat drie jaar geleden nog demonstratief kunstschatten uit de oudheid vernielden. Ook maakte het leger zich meester van een groot complex met overheidsgebouwen en het lokale kantoor van de centrale bank van Irak. Door hun terreinwinst beginnen de Iraakse militairen het oude centrum in het westen van Mosul te naderen waar IS zich diep heeft ingegraven. Daar bevinden zich nog enige honderdduizenden burgers. Elke dag zoeken op het ogenblik met gevaar voor eigen leven duizenden burgers een goed heenkomen aan regeringszijde. Vorige maand heroverde het Iraakse regeringsleger, gesteund door de Amerikaanse luchtmacht en anderen, al de oostelijke helft van Mosul. (Reuters, AP, BBC)