Honkballers na 2 zeges al zeker van plek bij laatste acht WBC

De honkballers versloegen woensdag bij de World Baseball Classic Taiwan met 6-5. Oranje mag donderdag met Israël gaan strijden om groepswinst.

Dashenko Ricardo woensdag in de wedstrijd tegen Taiwan.
Dashenko Ricardo woensdag in de wedstrijd tegen Taiwan. FOto Jung Yeon-Je/AFP

Het Nederlandse honkbalteam heeft zich al na twee wedstrijden geplaatst voor de volgende ronde van de World Baseball Classic, het officieuze WK. Oranje won de tweede groepswedstrijd nipt met 6-5 van Taiwan en is daarom al zeker van een plaats bij de beste acht.

Gemakkelijk ging het woensdag allerminst. Nederland keek langere tijd tegen een achterstand aan en wist pas in de laatste twee innings voorbij de Taiwanezen te gaan. Uiteindelijk was het Jurickson Profar die in de negende inning, met alle honken bezet, vier wijd kreeg en zo het verlossende punt over de thuisplaat bracht.

Spel golft op en neer

Nederland begon de wedstrijd nog goed, en kwam in de tweede inning op een 1-0 voorsprong na een honkslag van Dashenko Ricardo. Startwerper Jair Jurrjens moest in de derde inning echt toestaan dat de Chinezen twee punten scoorden. In het volgende bedrijf kwam Nederland echter sterk terug, met maarliefst drie punten in de vijfde inning. De Taiwanezen herhaalden die prestatie echter een inning later, waardoor Oranje weer tegen een achterstand aankeek.

Nederland wist dat het bij een overwinning zeker zou zijn van de volgende ronde, aangezien groepsgenoot Israël ook de eerste twee wedstrijden had gewonnen. Die wetenschap leek enigszins verlammend te werken voor de ploeg van bondscoach Hensley Meulens. In de zesde en zevende inning werd niet gescoord.

Werpers Mike Bolsenbroek en Shairon Martis hielden echter de zenuwen in bedwang en voorkwamen een grotere achterstand. Met twee punten in de laatste twee innings verzekerde Nederland zich alsnog van een plaats in de tweede ronde.

Groepswinst

Oranje speelt donderdag nog tegen Israël om winst in de groep. Bij de laatste acht worden de overgebleven teams opnieuw opgedeeld in poules van vier. De twee beste ploegen uit elke groep gaan uiteindelijk door naar de halve finales. De tweede rond wordt tussen 12 en 16 maart gespeeld in Tokio.

De World Baseball Classic is het officieuze WK. Het laatste officiële wereldkampioenschap werd gespeeld in 2011 en gewonnen door Oranje. Het verschil tussen beide kampioenschappen is dat bij de WBC ook profspelers uit de Amerikaanse profcompetitie MLB mogen meedoen.