Hollywood krijgt Witte Huis-ambities door Trump

Na ruim een maand Donald Trump in het Witte Huis kan een simpel „Oh?” tot groot enthousiasme leiden. Vorige week droomde de Amerikaanse pers hardop over een presidentskandidatuur van tv-ster Oprah Winfrey in 2020, nadat zij in een talkshow over Trump had gezegd: „Ik dacht altijd: jee, ik mis ervaring, ik weet niet genoeg. Nu denk ik: oh?”

Oprah herhaalde dat ze niet de politiek in gaat, maar flirtte Trump zelf niet in 1999 en 2015 met Oprah als zijn gedroomde vicepresident? Dus waarschuwde Politico in een gedegen analyse dat de kiezer in 2020 waarschijnlijk juist een anti-Trump zoekt, niet nog een miljardair annex tv-persoonlijkheid. En ontdekte The Washington Post een peiling uit 2012 waarin de rechtse houwdegen Clint Eastwood in een race om het Witte Huis Oprah Winfrey met 42 tegen 38 procent verslaat.

Een minder bekende, maar invloedrijke inwoner van Hollywood had vorig week eveneens een oh?-moment. In juni liet Bob Iger (66), topman van Disney, al weten dat „heel veel mensen” hem in het Witte Huis zien; volgens The Hollywood Reporter vertelt hij „vrienden” nu dat hij „overweegt” zich in de race te storten als Democratisch presidentskandidaat in 2020. Iger heeft het goed gedaan bij Disney, dat sinds 2005 in waarde steeg van 48,4 naar 163 miljard, onder meer door de acquisities van Pixar, Marvel en Lucasfilm. Maar hij is geen begenadigd spreker.

Andere beroemdheden die zichzelf wel zien als 46ste president zijn de dubbel gespierde actieheld Dwayne ‘The Rock’ Johnson (Republikein) en hiphopster Kanye West (Democraat). Documentairemaker Michael Moore droeg in november tweevoudige Oscarwinnaar Tom Hanks voor, ook de favoriete Hollywoodkandidaat van zowel CNN als CNBC. Want: universeel geliefd, charmant, gematigd en gelukkig getrouwd. Tom Hanks voedde vorige week de speculatie door het perscorps van het Witte Huis een espressomachine cadeau te doen, met een briefje: „Blijf vechten voor de waarheid, rechtvaardigheid en The American Way. Vooral voor de waarheid.”

Of het daarbij blijft? Hollywood barst van de populaire mensen die door Trump hun oh?-moment beleven. Waarom niet ik? Tom Hanks verjoeg in 2007 als Afgevaardigde immers de Sovjets uit Afghanistan in Charlie Wilson’s War en bijna 400 collega-acteurs en 25 actrices waren al president, onder wie Jack Nicholson, Michael Douglas, Jeff en Beau Bridges, Geena Davis, Martin en Charlie Sheen, Morgan Freeman (driemaal) en Weird Al Yankovic. Ervaring genoeg in Hollywood.