Hoe David Letterman nu naar Trump en late night-tv kijkt

Voor het eerst in lange tijd komt Letterman uitgebreid aan het woord in een interview met Vulture.

David Letterman tijdens een van zijn schaarse publieke optredens sinds zijn pensioen, bij een autorace in Indiana in september 2016.
David Letterman tijdens een van zijn schaarse publieke optredens sinds zijn pensioen, bij een autorace in Indiana in september 2016. Foto Eric Risberg/AP

Op 20 mei 2015 was de laatste uitzending van de late night show van David Letterman (69). Een nieuwe gouden tijd voor Amerikaanse late night-tv, met de campagne en nu het presidentschap van Trump, heeft Letterman dus net niet meer meegemaakt. In een lang interview met Vulture komt Letterman, die maar weinig in het openbaar verscheen sinds zijn pensioen, voor het eerst in lange tijd weer uitgebreid aan het woord.

Letterman, de gladde wangen hebben plaatsgemaakt voor een kerstmanbaard, spreekt vrijuit over de man die hij al in de jaren tachtig interviewde, de huidige president van de Verenigde Staten:

“He was a joke of a wealthy guy. We didn’t take him seriously. He’d sit down, and I would just start making fun of him. He never had any retort. He was big and doughy, and you could beat him up. He seemed to have a good time, and the audience loved it, and that was Donald Trump.”

Dictator in spe

Nu vindt hij dat we Trump en de kring rondom hem maar beter uiterst serieus kunnen nemen:

“I mean, how do you build a dictatorship? First, you undermine the press: “The only truth you’re going to hear is from me.” And he hires the Hunchback of Notre Dame, Steve Bannon, to be his little buddy. Bannon looks like a guy who goes to lunch, gets drunk, and comes back to the office: “Steve, could you have just one drink?” “Fuck you.” How is a white supremacist the chief adviser to our president? Did anybody look that up?”

Het interview gaat niet alleen over Trump. Zijn concurrentie met talkshowpresentatoren als Jimmy Fallon, die niet alleen op tv maar ook op internet zeer succesvol zijn, komt ter sprake. En hij blikt terug op enkele beruchte interviews, zoals met acteur Joaquin Phoenix.

Gezien zijn openheid, wil de interviewer ook graag weten of hij zijn talkshow niet mist. Nee, Letterman vermaakt zich in het gesprek, maar vindt zijn leven verder wel best:

“This is the way I’d be every night, and the next thing you know, I’d be slumped over in my chair and that would be it.”

Lees hier bij Vulture het hele interview: In Converstation: David Letterman