Hasselblad Award

Rineke Dijkstra bekroond met internationale fotografieprijs

Rineke Dijkstra wordt onderscheiden met de Hasselblad Award, de belangrijkste fotografieprijs ter wereld. Dat heeft de Zweedse Hasselblad Foundation woensdag bekendgemaakt, op de geboortedag van Victor Hasselblad, uitvinder van de gelijknamige camera. Dijkstra (1959) is de eerste Nederlandse fotograaf die de prijs ontvangt. Naast 1 miljoen Zweedse kroon (circa 100.000 euro) krijgt ze een gouden medaille en een diploma. De prijsuitreiking op 9 oktober in het Hasselblad Center in Göteborg zal vergezeld gaan van een expositie en een catalogus, die wordt vormgegeven door de Nederlandse ontwerper Irma Boom. De prijs wordt wel de Nobelprijs van de fotografie genoemd; eerdere winnaars zijn Irving Penn, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson en Wolfgang Tillmans. (NRC)