Geen bijeenkomst Turkse buitenlandminister in R’dam

De exploitant van het zalencentrum heeft de bijeenkomst over het Turkse referendum afgeblazen, zegt burgemeester Aboutaleb in een brief.

Mevlut Cavusoglu.
Mevlut Cavusoglu. Foto Steffi Loos/AFP

Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zal zaterdag niet in een evenementencentrum in Rotterdam spreken over een aanstaand Turks referendum. Dat meldt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in een brief aan de gemeenteraad.

Aboutaleb schrijft dat de exploitant van het zalencentrum de beslissing zelf genomen heeft, maar anders had de gemeente “deze bijeenkomst in aanwezigheid van een lid van het Turkse kabinet op deze locatie of elders in de stad zeer waarschijnlijk verboden”. Eerder gaven verschillende politici, onder wie premier Rutte, aan de komst van Cavosoglu niet wenselijk te vinden.

Burgemeester Aboutaleb zegt zich bij die gedachte aan te sluiten, maar ook: “Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over de inhoud van een dergelijke bijeenkomst.”Volgens de burgemeester is echter doorslaggevend dat de komst van Cavusoglu een gevaar voor de openbare orde en veiligheid had kunnen vormen en “voor toenemende polarisatie en escalaties”.

Lees ook: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

Als afsluiting van zijn brief zegt Aboutaleb te hopen dat Cavusoglu afziet van zijn bezoek: “Ik vertrouw er op dat de internationale diplomatie en politiek hun werk doen.” Turkije heeft nog niet gereageerd op het besluit. De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een organisatie gelieerd aan Erdogans AK-partij, laat aan de NOS weten dat er mogelijk nog een andere plek voor de bijeenkomst wordt gezocht.

Meer macht president

Vrijdag werd de komst van Cavusoglu bij het radioprogramma Nieuws en Co aangekondigd door Mustafa Aslan, die namens een Turks-Nederlandse politieke organisatie betrokken is bij het referendum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg kort na de uitzending de bevestiging van de Turkse autoriteiten dat een dergelijk bezoek inderdaad op de planning stond.

Cavusoglu zou in Rotterdam campagne voeren voor het komende referendum in Turkije over een hervorming van het Turkse politieke stelsel. Als de Turkse bevolking in meerderheid ‘ja’ zegt op 16 april wordt de functie van premier afgeschaft en krijgt president Erdogan meer macht.

Lees ook: De ruzie met Nederland komt Erdogan goed uit

Ook in andere landen zijn soortgelijke bijeenkomsten gepland. Dat leidde tot spanningen tussen Duitsland en Turkije, nadat de burgemeester van Gaggenau de Turkse minister van Justitie verbood een toespraak te houden bij een ontmoeting, uit het oogpunt van de openbare orde. Andere burgemeesters deden dat ook. President Erdogan betichtte Duitsland daarop van “nazipraktijken”.