Duits gemor over stijgende prijzen

Inflatie Alles wordt duurder, klagen Duitse supermarktklanten. Hopelijk is de hoge inflatie van korte duur.

Vliegers van Duits briefgeld: In de jaren twintig had Duitsland te kampen met galopperende geldontwaarding.
Vliegers van Duits briefgeld: In de jaren twintig had Duitsland te kampen met galopperende geldontwaarding. Foto Roger-Viollet/AFP

Dat de inflatie terug is in Duitsland, is zelfs de klanten van de Norma niet ontgaan. De discountsupermarkt concurreert hier, in de Berlijnse wijk Gesundbrunnen, met de Lidl, amper 100 meter verderop. Ondanks de concurrentie zijn de prijzen het afgelopen jaar gestegen, klagen klanten die er op een doordeweekse dag hun boodschappen doen.

„Groente, fruit, alles wordt duurder”, moppert een man, die in de ene hand een volle boodschappentas en in de andere een groot net sinaasappelen meezeult. „Moet je kijken, 2,50 voor één krop ijsbergsla!” De man, die alleen zijn voornaam Hussein wil geven, zegt dat er in zijn vrienden- en familiekring veel wordt geklaagd. „Vooral over levensmiddelen, zoals tomaten.” En dan, voegt hij er lachend aan toe, terwijl hij uitkijkt over de grauwe Brunnenstrasse, „doe ik mijn boodschappen niet eens op de Kurfürstendamm” – de sjieke winkelstraat in het westen van de stad.

Voor het eerst in vierenhalf jaar zijn in Duitsland de prijzen in februari met meer dan 2 procent (2,2 procent) gestegen ten opzichte van dezelfde maand het jaar daarvoor.

Ook Thomas Karlstedt is het opgevallen, zegt hij op de stoep bij de Norma. „Meestal doet mijn vriend de boodschappen, dus de prijzen van levensmiddelen zeggen me niet zo veel. Maar dat de benzineprijzen zijn gestegen weet ik wel. En de huren ook.” Veel zorgen maakt hij zich er overigens niet over. „De manier waarop de hele voedselindustrie functioneert baart me veel grotere zorgen. En biologische producten zijn natuurlijk sowieso duurder.”

Hieraan zie je dat de economie in de eurozone goed op stoom komt

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zei dinsdag op een persconferentie niet verrast te zijn over de stijgende prijzen in heel Europa. „We volgen de ontwikkelingen op de voet. Hieraan zie je dat de economie in de eurozone goed op stoom komt. Het is overigens goed mogelijk dat deze oplopende inflatie maar van korte duur is.”

Gevoelig onderwerp

Maar inflatie is in Duitsland, met zijn geschiedenis van galopperende geldontwaarding in de jaren twintig van de vorige eeuw, van oudsher een gevoelig onderwerp. Kan Schäuble zich voorstellen dat mensen zich zorgen beginnen te maken? „Ik kén zulke mensen”, zegt hij, „en ik begrijp ze. Maar we moeten ook beseffen dat de Europese Centrale Bank (ECB) een geldpolitiek moet voeren voor 19 verschillende eurolanden, die allemaal in verschillende situaties verkeren en verschillende behoeftes hebben.”

De centrale bank verdient waardering voor de manier waarop ze dat doet, aldus Schäuble. En, voegde hij daaraan toe, „de landen met een sterke economie, zoals Duitsland en Nederland, moeten zich realiseren dat ze hoe dan ook enorm profiteren van de gemeenschappelijke markt en de gemeenschappelijke munt.”

Lees ook: Extra munitie voor Duitse ECB-critici: inflatie zit nu boven 2 procent

De lof van Schäuble voor de ECB is opmerkelijk, omdat er in Duitsland veel kritiek is op de centrale bank, vooral vanwege de lage rente, waar banken, verzekeraars en spaarders zwaar onder zuchten. De Beierse minister van Financiën, Markus Söder, eiste daarom onlangs nog een koerswijziging van de ECB en topman Mario Draghi. Door de combinatie van uiterst lage rente en oplopende inflatie zouden spaarders alleen dit jaar al 100 miljard verliezen, aldus Söder. Bundesbank-president Jens Weidmann, een criticus van het ECB-beleid, waarschuwde vorige week dat de inflatie nog hoger kan liggen dan nu wordt aangenomen.