Deze app meet hoe vaak mannen vrouwen onderbreken

De makers willen aandacht vragen voor het bij veel mensen onbekende fenomeen ‘manterrupting’.

Donald Trump en Kanye West zijn allebei wel eens beschuldigd van manterrupting.
Donald Trump en Kanye West zijn allebei wel eens beschuldigd van manterrupting. Foto Seth Wenig / AP

Je zult het vast wel eens hebben gezien. Een vrouw die op kantoor of op televisie bezig is een goed punt te maken, maar bruusk wordt onderbroken door een zelfverzekerde mannelijke vergaderings- of gespreksgenoot. Met dominante stem neemt hij het gesprek over - om vervolgens vaak en passant met haar idee aan de haal te gaan. Dat fenomeen heeft een naam: ‘Manterrupting’.

Om je een idee te geven: dit is manterrupting. De tekst gaat verder onder de video.

Het Braziliaanse reclamebureau BETC vindt dat te weinig mensen - ook vrouwen - afweten van het bestaan van manterrupting. Om daar verandering in te brengen heeft het de app Woman Interrupted uitgebracht. Precies op tijd voor de Internationale Vrouwendag van vandaag. Het programmaatje meet tijdens een gesprek hoe vaak de gebruiker (m/v) onderbreekt of wordt onderbroken, en geeft dat aantal weer op een onverbiddelijk scoreoverzicht. Een grafiek houdt bij of het aantal onderbrekingen omlaag gaat, wat natuurlijk uiteindelijk de bedoeling is.

Stereotypen

Want dat manterrupting een echt bestaand probleem is, daarover zijn wetenschappers het wel eens. Als een vrouw haar mond open doet in het openbaar, wordt zij gemiddeld vaker onderbroken dan een man. En niet alleen mannen zijn de boosdoener. Vrouwen zelf imterrumperen er ook op los als hun seksegenoten iets zeggen, bleek in 2014 uit onderzoek.

De oorzaak ligt vermoedelijk in genderstereotypen waarmee de meeste mensen groot worden. Heel simpel gesteld: wanneer een man luid zijn mening verkondigt en het voortouw neemt in een discussie, zien we hem als sterk en masculien. Zo hoort dat volgens het traditionele plaatje, als je een man bent. Maar als een vrouw hetzelfde doet, vinden we haar al snel irritant. Vrouwen zijn er tenslotte om een zachtaardige zorgrol te vervullen. Als appgebruikers hun resultaten op sociale media delen, raken meer mensen bewust van deze stereotypen en hun gevolgen, hopen de makers.

Stemfrequenties

Bewustwording is dan ook voornamelijk waar de app goed voor is. Wie écht wil weten hoe vaak hij/zij onderbreekt/onderbroken wordt, kan beter meedoen aan echt wetenschappelijk onderzoek. Woman interrupted vergelijkt stemfrequenties en baseert daarop het aantal onderbrekingen. Maar hoe dat proces nou precies in zijn werk gaat, blijft onduidelijk - en dan mag er liefst ook niet te veel geroezemoes zijn op de achtergrond. Het getal dat uit de app komt, kan dus heel goed te hoog of te laag zijn.

Maar toch, het kan geen kwaad de app er eens bij te leggen de volgende keer als je aanschuift voor een etentje met vrienden of een vergadering. Wie weet behoedt dat je voor het plegen of ondergaan van een Trumpiaanse stortvloed aan onderbrekingen.

Download de app Woman Interrupted voor iOS of Android.