Hoe bescherm je een neushoorn in de dierentuin tegen stropers?

De ‘moord’ op neushoorn Vince Van een neushoorn kan de hoorn tonnen waard zijn. Dat verklaart de ‘moord’ in een dierentuin bij Parijs. Zijn de neushoorns hier veilig?

Vince in een container in Burgers' Zoo, in 2015.
Vince in een container in Burgers' Zoo, in 2015. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Verzorgers van dierentuinen zijn geschokt door de brute moord op neushoorn Vince, maar extra veiligheidsmaatregelen nemen ze niet. Vince werd dinsdag in de Franse dierentuin Thoiry bij Parijs door stropers doodgeschoten en beroofd van zijn hoorn.

Burgers’ Zoo in Arnhem, waar Vince vandaan komt, heeft jaren terug al het verblijf van de neushoorns extra beveiligd. Aanleiding was de roof van een hoorn uit het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in 2011.

Hoe het verblijf in Arnhem vervolgens precies is aangepast, wil de woordvoerder niet zeggen. „We willen de veiligheid van de dieren niet in gevaar brengen.” Ook dierenpark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek doet om die reden geen uitspraken over de beveiliging van zijn neushoorns.

Of het verblijf van de huidige neushoorns nu écht goed beveiligd is? Dat weet je nooit zeker, zegt de woordvoerder van Burgers’ Zoo. „We maken ons geen illusies, er worden schilderijen uit musea gestolen en er worden banken beroofd. Als ze hier staan met een dosis springstof en een koevoet, kunnen ze overal wel binnenkomen.”

Maar Stichting Neushoorn, die zich inzet voor het behoud van de neushoorn, maakt zich geen grote zorgen. Oprichter Maaike Leenen gaat uit van een incidenteel geval in Parijs. Ze vertelt dat de hoorns gewild zijn. Vooral in China, daar gebruiken ze die om medicijnen van te maken – tegen kanker, griep en impotentie. Om het stropen tegen te gaan, vertelt ze, zou je de hoorn van het dier een andere kleur kunnen geven. „Of hem inspuiten met gif.”

Maar om het probleem structureel aan te pakken, is volgens Leenen een cultuurverandering nodig. „En dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend.”

Een hoorn is veel geld waard. De woordvoerder van de Burgers’ Zoo schat de waarde op 50.000 euro per kilo. Een hoorn van een volwassen neushoorn kan 8 kilo wegen. Vince was nog een jongeman, maar zijn hoorn was dus toch al een grote buit.

In Duitsland hebben dierentuinen ook al eerder maatregelen getroffen. „Twintig jaar geleden waarschuwde Interpol al voor dergelijke aanvallen op neushoorns”, vertelt Andreas Ochs, hoofddierenarts van Zoo Berlin. De deuren van het verblijf zijn versterkt, er hangen bewegingssensoren en er zijn meer beveiligers op de been. Hij vreest dat echt voorkomen niet zal lukken. Dit is de georganiseerde misdaad, en die houd je moeilijk tegen, aldus de dierenarts.