China veroordeelt Noord-Koreaans nucleair programma

China vergelijkt de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland met “twee treinen die met hoge snelheid op elkaar afstevenen”.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi veroordeelde het Noord-Koreaanse nucleaire programma woensdag tijdens een persbijeenkomst.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi veroordeelde het Noord-Koreaanse nucleaire programma woensdag tijdens een persbijeenkomst. Foto Mark Schiefelbein/AP

Noord-Korea moet zijn nucleaire activiteiten en rakettesten stoppen om een wapenwedloop met de Verenigde Staten en Zuid-Korea te voorkomen. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse zaken Wang Yi woensdag in een persconferentie gezegd, meldt persbureau AP. Volgens Wang zijn de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland te vergelijken met “twee treinen die met hoge snelheid op elkaar afstevenen”.

Lees ook: Raketten Kim reiken steeds verder

Maandag startte de VS de opbouw van een raketschild in Zuid-Korea, ter bescherming tegen aanvallen uit Noord-Korea. De bouw volgde op de lancering van vier testraketten door Noord-Korea diezelfde dag. In februari testte Noord-Korea ook al een middellangeafstandsraket.

China reageerde dinsdag furieus op de start van het bouwen van het raketschild, het zogeheten Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Met het systeem kunnen de Amerikanen ook het Chinese en Russische luchtruim inspecteren, iets waar beide landen voor vrezen. De bouw zet de verhouding tussen Zuid-Korea en China onder druk. Deze week sloot China al 24 vestigingen van de Zuid-Koreaanse warenhuisketen Lotte, omdat het winkelconcern eigen grond beschikbaar had gesteld voor de plaatsing van THAAD.

Onderhandelingen

Woensdag veroordeelde China ook de Noord-Koreaanse testen. Volgens Wang moet de eerste stap nu zijn dat Noord-Korea stopt met zijn nucleaire activiteiten, zodat ook de VS en Zuid-Korea hun militaire bewapening staken. Wang zei nog steeds te hopen op vreedzame onderhandelingen tussen de staten.

China is een van de weinige landen die goede diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Noord-Korea. De recente nucleaire testen die de dictatoriale staat uitvoerde zetten echter ook in China kwaad bloed. In reactie op de raketlancering in februari staakte China de import van kolen vanuit Noord-Korea, om daarmee te voldoen aan de economische sancties die de Verenigde Naties tegen Noord-Korea heeft uitgevaardigd.