Boskalis vreest voor lastig 2017 door slechte oliemarkt

Ook Action presenteerde woensdag jaarcijfers. Het bedrijf groeide opnieuw flink, zowel in omzet als in winkelaantallen.

Baggeraar Boskalis verzorgt het vervoer van een prototype van The Ocean Cleanup, een middel om de oceanen te ontdoen van plasticdelen.
Baggeraar Boskalis verzorgt het vervoer van een prototype van The Ocean Cleanup, een middel om de oceanen te ontdoen van plasticdelen. Foto Remko de Waal/ANP

Baggeraar Boskalis verwacht dat de moeilijk omstandigheden in de offshore olie- en gasmarkt ook in 2017 zullen aanhouden. De maritieme dienstverlener vreest dat winstmarges verder onder druk komen te staan, zo voorspelde het bedrijf woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. 2016 was al geen al te goed jaar voor de baggeraar: de onderneming boekte weliswaar een brutowinst van 276,4 miljoen euro, maar onder de streep resteerde, als gevolg van een grote afschrijving op schepen, een nettoverlies van 564 miljoen euro.

Debet aan de afschrijving, en daarmee het nettoverlies, was de lage olieprijs in het begin van 2016. Door overaanbod op de markt zakte de olieprijs tot onder de 30 euro per vat. Dit betekende slecht nieuws voor de oliebedrijven. Deze stelden, als gevolg van de slechte marktomstandigheden, opdrachten massaal uit, wat gevolgen had voor een bedrijf als Boskalis, dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van de opdrachten.

Concurrentie op de offshore olie- en gasmarkt zette daardoor druk op de marges bij bestaande opdrachten, terwijl nieuwe opdrachten werden uitgesteld of teruggeschroefd. Uiteindelijk realiseerde de baggeraar een omzet van 2,6 miljard euro, ruim 20 procent lager dan in 2015.

Van hoog- naar laagtij

In een toelichting stelt topman Peter Berdowski dat het bedrijf zich, na twee topjaren met 2014 en 2015, zich ineens met een lastige markt geconfronteerd zag:

“In dat opzicht was 2016 een jaar van extreme overgangen voor ons, van economisch hoog- naar laagtij. Vooruitzichten laten zien dat een snel herstel van de offshore markt niet te verwachten valt. Dus zijn we genoodzaakt de organisatie aan te passen aan de nieuwe realiteit met verdere aanpassingen in effectiviteit.”

Het bedrijf verwacht dat de omstandigheden in 2017 niet direct zullen verbeteren. Op de lange termijn wil Boskalis zich meer gaan richten op de installatie van windparken op zee.

Vorig jaar probeerde Boskalis nog om bodemonderzoeker Fugro over te nemen. Het bedrijf bouwde een strategisch belang van 29 procent op in de semi-branchegenoot. De bodemonderzoeker liet toen evenwel weten niets te zien in een overname en de zelfstandige positie te koesteren. Vorige week verkocht de baggeraar daarom de laatste 7,9 miljoen aandelen Fugro die het nog in bezit had.

Action

Naast Boskalis kwam ook budgetketen Action woensdag met de jaarresulaten. Het bedrijf noteerde opnieuw een forse toename in het aantal filialen: in 2016 kwamen er bijna tweehonderd winkels bij, vooral in Duitsland en Frankrijk. In totaal heeft de discounter nu in zes landen zo’n 850 filialen - met ruim 350 winkels daarvan in Nederland.

Het bedrijf realiseerde een omzet van 2,67 miljard euro, tegenover bijna 2 miljard euro in 2015. De brutowinst (ebitda) steeg 37 procent ten opzichte van een jaar eerder en bedroeg 310 miljoen euro.

Bij de discounter werken 35.000 mensen, 6.000 meer dan eind 2015. Topman Sander van der Laan noemt het bedrijf in de toelichting “een echte Europese retailer”. Inmiddels heeft het bedrijf een eigen distributiecentrum in Frankrijk en komend jaar komen er daar nieuwe distributiecentra bij in Duitsland en Frankrijk.