Ben je voor boycot Israël? Dan kom je het land niet in

Wetsvoorstel Knesset

De wet kan ook gevolgen hebben voor mensen die tot boycot van nederzettingen oproepen, en voor Palestijnse inwoners die geen staatsburger zijn.

Israëlische grenswacht. Foto Reuters

Buitenlanders die voor een boycot van Israël zijn, komen het land niet meer in. Het gaat om mensen die ooit hebben opgeroepen tot een economische, culturele of academische boycot, ook van de illegale Joodse nederzettingen op de Jordaanoever.

Maandag nam de Knesset een wetsvoorstel aan dat gevolgen kan hebben voor mensen die lid zijn van organisaties die tot een boycot van Israël of de nederzettingen oproepen en voor Palestijnse inwoners van Israël die geen staatsburger zijn.

Vooral het gedeelte van de wet dat over de nederzettingen gaat, is saillant. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht. Veel internationale organisaties en publieke figuren hopen met een nederzettingenboycot de Israëlische bezetting van Palestijns gebied op een geweldloze manier te beëindigen.

Nu al ervaren organisaties als de Wereldraad van Kerken meer hindernissen om in Israël toegelaten te worden of te werken. Dit wordt nog moeilijker. Ook linkse Joods-Amerikaanse organisaties, als Americans for Peace Now en Jewish Voice for Peace, vragen om een nederzettingenboycot.

De wet past in de intensivering van de strijd tegen BDS, afkorting van Boycot, Desinvesteren en Sancties. BDS is een initiatief van enkele honderden Palestijnse organisaties. Israël vreest dat de oproep internationaal terrein wint. Dus werd afgelopen jaar bijna 30 miljoen euro toegekend aan Israëlische ambassades wereldwijd om de beweging te bestrijden. De linkse ngo New Israel Fund in de VS wil de wet testen door een vliegtuig vol Joods-Amerikaanse aanhangers van een nederzettingenboycot te laten landen op vliegveld Ben-Gurion.

Pro-Israëlische activisten zijn blij dat de wet is aangenomen. Zo schrijft politicoloog Miriam Elman van de Universiteit van Syracuse op haar blog dat de wet een belangrijke correctie vormt „op een absurde situatie die zich heeft ontwikkeld in Israël, waar buitenlandse activisten stelselmatig profiteren van de democratie in het land, om die dan tegen te werken”.

Volgens Elman heeft de wet vooral gevolgen voor toeristische activisten: mensen die uitsluitend een toeristenvisum van drie maanden aanvragen om anti-Israëlisch activisme te bedrijven. Wie ooit eens op de sociale media de hashtag #BDS heeft gebruikt, zal volgens de politicoloog waarschijnlijk gewoon welkom blijven.

    • Derk Walters