Brieven

8 maart Internationale vrouwendag

We willen in veiligheid de straat op

foto istock

Sinds mijn fiets gestolen is, loop ik vanaf mijn huis naar het station. Het gebeurt steeds vaker dat ik tijdens die korte wandeling alleen de stoeptegels zie. Ik kijk liever niet meer om mij heen. Ik woon in het centrum van Den Haag en vaak genoeg gebeurt het me dat ik op ongepaste wijze aangesproken word door een jongen of man. Ik ben 19 jaar. Veel andere jonge meiden en vrouwen kampen met hetzelfde probleem. Niet alleen onze billen zijn slachtoffer, onze eigenwaarde en ons zelfrespect lopen ook vaak genoeg een deuk op. Een deuk toen een man op straat me zei hoe aantrekkelijk ik was en vroeg of hij mijn schoenzolen mocht likken. En een deuk toen een andere man twee straten met me meeliep en vertelde dat ik ervoor in aanmerking kwam om z’n vriendin te worden. Mijn desinteresse bleek voor hem geen afknapper. Zou dit alles te maken hebben met het feit dat vrouwen in de media en de celebritywereld te vaak worden afgebeeld als lustobjecten? Of hangt het samen met de komst van een president die ‘grab them by the pussy’ heeft gezegd? Starend naar de stoep lopen we in een bocht om zulke mannen heen in de hoop dat ze ons niet zien. Geen uitdagende kleding dragen, want dan vraag je er immers om. Maar wij willen niet om jullie heen lopen. Wij willen lachen en op en om ons heen kijken – in alle veiligheid.