20 procent omzetgroei voor voertuigenproducent VDL

Het bedrijf groeide vooral door de toegenomen productie van Mini’s in opdracht van BMW. VDL verwacht een omzet van 5 miljard in 2017.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Brabantse industriebedrijf VDL heeft in 2016 veel meer omzet geboekt dan het jaar ervoor. Woensdag publiceerde VDL jaarcijfers, waaruit blijkt dat de omzet steeg met zo’n twintig procent steeg naar 3,2 miljard euro in 2016. Dat komt met name door de toegenomen productie van Mini’s en verkoop van bussen.

Directeur Willem van der Leegte, die vorig jaar de leiding overnam van zijn vader, voorspelt nog meer groei in 2017. Hij verwacht voor dit jaar een omzet van 5 miljard euro: “Alle divisies zullen aan die groei bijdragen. De divisie Autoassemblage zal daarin een belangrijk aandeel hebben.”

Vorig jaar maakte het bedrijf al bekend meer Mini’s te produceren in opdracht van BMW. Zo werden er 87.000 auto’s van het merk geleverd. Vanaf maart dit jaar worden nog meer modellen Mini’s geproduceerd en vanaf augustus ook de BMW X1.

Lees ook: 800 extra banen bij VDL Nedcar dankzij bouw BMW X1

Elektrische voertuigen

Het familiebedrijf produceert niet alleen personenauto’s, maar ook vrachtwagens en bussen. In 2016 leverde het bedrijf meer bussen “door het herstel van de markt”, die vooral worden gebruikt door openbaar vervoer-bedrijven.

Lees ook:De schone bus komt er aan

Omdat stadsbussen vanaf 2025 niets meer mogen uitstoten, verkocht VDL het afgelopen jaar meer elektrische bussen: 72 in totaal. Eind juli werd bekend dat VDL naast elektrische bussen ook elektrische vrachtwagens gaat produceren. VDL verwacht soortgelijke regels voor de uitstoot van vrachtwagens en anticipeert daarop.

In 2016 heeft het bedrijf meer werknemers in dienst genomen. In 2015 werkten zo’n 10.500 mensen bij VDL, eind vorig jaar groeide dat aantal naar bijna 13.500. Het bedrijf zegt te verwachten in 2017 nog meer mensen aan te kunnen nemen.