VS beginnen met opzetten raketschild Zuid-Korea

THAAD moet Zuid-Korea beschermen tegen aanvallen van aartsvijand Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekijkt de proeflanceringen van vier raketten, afgelopen maandag.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekijkt de proeflanceringen van vier raketten, afgelopen maandag. Screenshot KRT

De Verenigde Staten zijn maandag begonnen aan de opbouw van een raketschild in Zuid-Korea, ter bescherming tegen aanvallen uit Noord-Korea. Dat kondigt het Amerikaanse leger aan in een officiële verklaring.

Vorig jaar bereikten de VS en Zuid-Korea een akkoord over de plaatsing van het raketschild, het zogeheten Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). THAAD moet zorgen dat de Noord-Koreanen geen kans krijgen hun zuiderburen te beschieten met al dan niet nucleaire raketten. Verschillende onderdelen van het systeem, waaronder lanceerinstallaties voor raketten, zijn inmiddels gearriveerd in Zuid-Korea.

Het THAAD-materieel wordt uitgeladen. De tekst gaat verder onder de video.

Maatregelen

China reageerde dinsdag woedend op het begin van de opbouw van het systeem. De Chinezen zeiden “maatregelen te treffen” om zichzelf te beschermen. Ze waarschuwden de VS en Zuid-Korea dat de plaatsing van THAAD gevolgen voor hen zou krijgen, en riepen de twee landen op “niet het verkeerde pad in te slaan”. Washington en Seoul benadrukken dat het raketschild puur en alleen bedoeld is als verdedigingslinie. Rusland en China voelen zich niettemin bedreigd door THAAD, dat volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap begin april volledig operationeel moet zijn.

Lees ook: China vreest vooral bewapening Zuid-Korea

Noord-Koreaanse raketproeven zijn de reden dat THAAD er komt. Maandag lanceerde Noord-Korea opnieuw vier testraketten. Eén van de projectielen belandde niet ver van Japan in zee. Juist daarom is het schild een goed idee, zegt admiraal Harry Harris, commandant van de VS-strijdkrachten in Zuid-Oost-Azië in de Amerikaanse persverklaring:

“Voortdurende provocaties door Noord-Korea, waaronder de meerdere raketten die ze gisteren afschoten, bevestigen de juistheid van onze samenwerkingsovereenkomst met Zuid-Korea over de plaatsing van THAAD.”

Pyongyang schiet geregeld ballistische raketten af, die een bereik hebben van enkele duizenden kilometers. Daarnaast experimenteren de Noord-Koreanen met atoomwapens. De grootste angst van Zuid-Korea is dat de onvoorspelbare stalinistische dictatuur op een dag een aanval uitvoert met een kernraket.

Lees ook: Raketschild voor Zuid-Korea zorgt voor onrust