Vier Tefaf-handelaren in opspraak door vervalsingen

Het beursbestuur heeft na lang overleg unaniem besloten geen maatregelen te nemen tegen de handelaren.

De opbouw van Tefaf.
De opbouw van Tefaf. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Vier kunsthandelaren die donderdag aan Tefaf Maastricht beginnen, zijn afgelopen jaar betrokken geraakt bij rechtszaken of andere juridische procedures over (mogelijke) vervalsingen. De deelname van deze in opspraak geraakte handelaren schaadt de reputatie van de prestigieuze kunst- en antiekbeurs, zeggen andere deelnemers.

Het beursbestuur heeft na lang overleg unaniem besloten geen maatregelen te nemen, zegt Tefaf-directeur Patrick van Maris. Daarbij, zegt hij ter verdediging, gaat het om slechts 1,5 procent van de deelnemerspopulatie. De verdachte kunstwerken zijn bovendien niet op Tefaf verkocht en de rechtszaken lopen nog. Van Maris: „Zolang er onzekerheden zijn, moeten we ongelooflijk oppassen met het doen van uitspraken.”

Lees meer over hoe Tefaf omgaat met verdachte kunstwerken: De dubbele petten op Tefaf

Tefaf opereert daarmee anders dan andere kunstbeurzen. Zo weerde de Biennale des Antiquaires in Parijs in september de kunsthandel van Didier Aaron, die betrokken was bij de verkoop van valse Louis XV-fauteuils. In Maastricht is de Fransman welkom.

Bekijk onze video: hoe valse kunst op de markt komt.

Valse Frans Hals

Net als Mark Weiss. De Britse kunsthandelaar verkocht in 2011 via Sotheby’s een ‘Frans Hals’, die vorig jaar als een moderne vervalsing is ontmaskerd. Het veilinghuis, dat de koper schadeloos stelde, sleept nu Weiss voor de rechter omdat hij weigert terug te betalen.

Het Tefaf-bestuur weert handelaren alleen als ze een vals of verkeerd toegeschreven werk eerder in Maastricht te koop hebben aangeboden. Voorzitter van de keuringscommissie Henk van Os noemt dat „een beetje mager criterium” en zegt dat hij die beperkte uitsluitingsgrond ter discussie wil stellen.

Uit protest tegen de lankmoedigheid van het Tefaf-bestuur heeft de Duitse fotografiehandelaar Daniel Blau dit jaar afgezien van deelname. In een in december verstuurde mail aan alle beursdeelnemers noemt Blau als belangrijkste grief „het gebrek aan maatregelen tegen prominente handelaren die bij vervalsingszaken betrokken zijn geraakt en de reputatie van de keuring bij de beurs schade doen”.

Lees ook: Ineens is Warhol niet meer populair bij verzamelaars

Een van de in opspraak geraakte beursdeelnemers waar Blau op doelt is bestuurslid Konrad Bernheimer, eigenaar van de Londense kunsthandel Colnaghi. Hij heeft een schilderij verkocht van Lucas Cranach, dat door de Franse justitie in beslag is genomen en nu op echtheid wordt onderzocht.

Lees ook: Hoe het kan dat zoveel nepkunst voor echt doorgaat

Diverse prominente beursdeelnemers laten weten dat ze ongelukkig zijn met de rol van Bernheimer op Tefaf. Een van hen stelt dat hij zal moeten aftreden als de Franse rechter oordeelt dat de Cranach vals is. „Dat gaat niet samen met de baan, dat lijkt me kraakhelder.”