Avocadosoep met salade

Pas sinds een paar jaar kun je elk seizoen fatsoenlijk rijpe avocado’s in de supermarkt krijgen. Dat is gezien de ontbossing die daarvoor nodig is geen goede zaak. Lekker is het wel. De creativiteit waarmee avocado’s worden bereid valt wel tegen: meestal zie je het gesneden in een salade of geprakt op toast. Je kunt er ter variatie ook deze soep van maken.

Maak de groentebouillon zelf: doe de ui, de wortels, de bleekselderij, de peperkorrels, het korianderzaad, de stelen dragon en het water bij elkaar in een grote pan. Breng het water aan het pruttelen en laat het 30 minuten koken. Laat het geheel afkoelen. Zeef de bouillon en laat hem in de koelkast afkoelen. Maak de soep: pureer de avocado’s, het limoensap, het zout en de bouillon in een blender op hoge snelheid romig. Voeg zo nodig meer bouillon toe tot het mengsel de consistentie van een roomsoep heeft. Proef en voeg zo nodig meer zout toe. Schenk de soep over in een schaal en laat hem in de koelkast net koud worden. Maak intussen de salade: meng de kool, de habanero, de bladen dragon, de komkommer, de rode ui en de radijsjes in een schaal en hussel alles goed om. Voeg de vinaigrette toe en hussel de salade nogmaals om. Schep voor het serveren de soep in kommen en leg een grote lepel salade in elke kom. Garneer de soep met plakjes avocado.