Stropers doden neushoorn om hoorn in Franse dierentuin

De stropers stalen de hoorn van de vier jaar oude neushoorn Vince, die in Nederland werd geboren.

De twee overgebleven witte neushoorns in het Franse safaripark: Gracie en Bruno.
De twee overgebleven witte neushoorns in het Franse safaripark: Gracie en Bruno. Foto Christian Hartmann/Reuters

In de Franse dierentuin Thoiry, zo’n 50 kilometer ten westen van Parijs, hebben stropers in de nacht van maandag op dinsdag een witte neushoorn doodgeschoten en de hoorn van het dier gestolen. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Volgens de directeur van de dierentuin Thierry Duguet gaat het om de vier jaar oude zuidelijke witte neushoorn Vince, die in Nederland werd geboren.

De stropers braken ‘s nachts in op het terrein van de dierentuin, schoten de neushoorn vervolgens driemaal met een vuurwapen in het hoofd en stalen de hoorn van het dier met behulp van een kettingzaag. Dierenverzorgers ontdekten het karkas dinsdagochtend. De andere twee witte neushoorns in het park, de 37-jarige Gracie en de 5-jarige Bruno, werden gespaard. De politie is een onderzoek gestart en meldt dat de stropers nog altijd voortvluchtig zijn.

Neushoorn Vince leefde tot maart 2015 in Burgers’ Zoo in Arnhem. Om voor nageslacht te zorgen werd hij overgeplaatst naar de dierentuin in Frankrijk. Het is voor het eerst dat een neushoorn in een Europese dierentuin is gedood door stropers. De marktwaarde van de hoorn wordt geschat op 30.000 tot 40.000 euro. De hoorn wordt in delen van Azië geneeskrachtige eigenschappen toegekend.

De dierentuin Thoiry staat bekend om zijn safaripark dat met de auto kan worden bezocht.