Republikeinen presenteren plan voor vervanging Obamacare

President Trump is een fervent tegenstander van de zorgwet die zijn voorganger invoerde.

Foto Nate Chute / Reuters

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben maandagavond (plaatselijke tijd) hun plannen bekendgemaakt voor de vervanging van de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare. Ze presenteerden de 123 pagina’s tellende American Health Care Act, waarin staat dat de verplichte ziektekostenverzekering komt te vervallen.

Vanaf woensdag gaan commissies binnen het Huis van Afgevaardigden zich over het wetsvoorstel buigen. Dat de wet erdoorheen komt, is lang niet zeker. De Republikeinen hebben dan wel een meerderheid in het Congres, niet iedereen binnen de partij is voorstander van de nieuwe plannen. Zo zei senator Rand Paul dat “ze nog te veel op Obamacare” lijken. De angst bestaat bovendien dat sommige Amerikanen die door Obamacare een verzekering kregen, die straks weer kwijtraken.

Belastingvoordelen

Onder de nieuwe wet hoeven mensen die niet verzekerd zijn, voortaan geen boete meer te betalen. In plaats van verzekering verplicht te stellen, willen de Republikeinen mensen door middel van belastingvoordelen stimuleren een polis af te sluiten. Die belastingvoordelen, gebaseerd op leeftijd, vervangen het systeem van tegemoetkomingen op basis van inkomen dat onder Obamacare van kracht was.

Het Medicaid-programma, dat zorg voor de allerarmsten regelt, blijft bestaan. President Trump beloofde vorige week dat “niemand” van de arme Amerikanen die gebruik maakt van Medicaid, zijn toegang tot de zorg zou verliezen. Ook andere elementen uit Obamacare blijven behouden. Zo mogen verzekeraars geen mensen die al ziek zijn, weigeren als die bij hen aankloppen. Daarnaast blijft het voor mensen tot 26 jaar mogelijk om meeverzekerd te zijn met hun ouders.

Lees ook: ‘Trump zou toch voor ons zorgen?’

Speerpunt

Een van de speerpunten waarop president Trump werd verkozen, is de afschaffing van Obamacare, de verplichte zorgverzekering die zijn voorganger in 2010 introduceerde. Obama’s wet bezorgde twintig miljoen eerder onverzekerde Amerikanen een verzekering, maar volgens Trump is de wet niettemin een ramp. Hij ageert tegen de sterk stijgende premies. “Het blaast zichzelf gewoon op”, zei Trump in oktober over Obamacare.

Tijdens zijn campagne streed Trump buitengewoon fel tegen Obamacare. Later draaide hij bij en zei hij dat een deel van de zorgwet mogelijk behouden zou blijven. Maar de aanval op de erfenis van zijn voorgang bleef voortduren: Trump benoemde een groot criticus van Obamacare tot minister van Volksgezondheid. Op zijn eerste dag in office tekende hij ook direct een decreet dat de uitgaven onder Obamacare zo veel mogelijk aan banden moest leggen.