Opnieuw nederlaag May in Hogerhuis

Het Britse Hogerhuis heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het parlement meer macht moet geven tijdens de Brexit.

Foto Matt Dunham / AP

Het Britse Hogerhuis heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het parlement meer macht moet geven tijdens de Brexit. Het voorstel zorgt ervoor dat het parlement een vertrekovereenkomst uit de EU eerst moet goedkeuren voordat het wordt besproken in het Europees Parlement. Tot nu toe zou officieel alleen de regering goedkeuring hoeven geven.

Dit is een tegenslag voor de regering van premier Theresa May. De regering had het parlement al beloofd dat ze zouden mogen stemmen over een uiteindelijke overeenkomst maar is bang dat het opleggen van restricties het onderhandelingsproces zal vertragen en bemoeilijken. Brexit-minister David Davis zei na de stemming:

“Het is duidelijk dat sommigen het proces willen frustreren en de regering wil er zeker van zijn dat dit niet gebeurt”.

Het Lagerhuis moet zich nu over het voorstel buigen. De regering hoopt dat het Lagerhuis het amendement verwerpt.

Dit is opnieuw een tegenslag voor de regering. Woensdagavond stemde het Hogerhuis in met een voorstel dat de regering van May oproept de rechten van de circa 3,5 miljoen EU-burgers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk te garanderen.