Strijd om TMG ontaardt in juridisch gevecht

De ondernemingsraad en John de Mol vechten het besluit van de commissarissen aan bij de Ondernemingskamer.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Zowel de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Telegraaf Media Groep als John de Mol vechten de keus van TMG voor het Belgische Mediahuis aan bij de rechter. De COR ziet zich “genoodzaakt” naar de rechter te stappen. Dat heeft het medezeggenschapsorgaan dinsdagavond laten weten in een persbericht.

Ook John de Mol stapt naar de rechter om de machtsgreep van Mediahuis bij Telegraaf Media Groep (TMG) ongedaan te maken. De televisieproducent, die zelf zo’n 23 procent van de TMG-aandelen heeft en ook aast op een overname van het mediaconcern, eist van de Ondernemingskamer ‘een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij TMG’ en vordert bovendien de onmiddellijke benoeming van een onafhankelijke commissaris met ‘vergaande bevoegdheden’. Dat heeft Talpa, het investeringsvehikel van De Mol, dinsdagavond bekendgemaakt.

Ondernemingsraad

De COR keert zich met deze vergaande stap keert tegen de raad van commissarissen van TMG, die zondag een overname-akkoord heeft gesloten met Mediahuis. Dezelfde dag schorsten de commissarissen de raad van bestuur, omdat die de onderhandelingen met Mediahuis in de weg zaten. Sindsdien is commissaris Jan Nooitgedagt de hoogste baas van TMG.

De COR, die adviesrecht heeft, benadrukt geen voorkeur te hebben voor één van de twee partijen die TMG willen overnemen: het Belgische Mediahuis, tevens eigenaar van NRC, of Talpa, het bedrijf van John de Mol. De COR-leden vinden dat ze niet de kans hebben gekregen “om op basis van deugdelijke en voldoende informatie een goed beeld te verkrijgen van de afweging en de keuze die aan TMG voorligt”.

De medezeggenschapsraad wil meer inzicht in “hoe de strategie van TMG, de financiële kaders, het waarborgen van de redactionele vrijheid, en de gevolgen voor personeel en medezeggenschap door beide bieders worden gewaarborgd”. Alleen zo kan de raad beoordelen of de commissarissen wel de juiste keuze hebben gemaakt.

Biedingsstrijd

Vorige week staakten de commissarissen de onderhandelingen met De Mol, tegen diens wens in. “Onbegrijpelijk”, vond hij dat. Sindsdien hebben ze exclusief dooronderhandeld met Mediahuis, dat steun heeft van de de grootste aandeelhouder van TMG: de familie Van Puijenbroek. De COR heeft de commissarissen eerder opgeroepen met De Mol te blijven praten. Daar is geen gehoor aan gegeven.

Dat John de Mol een gang naar de rechter had aangekondigd, komt niet als een verrassing. Afgelopen weekend escaleerde het overnamegevecht om de eigenaar van onder meer dagblad De Telegraaf, radiostation Skyradio en website GeenStijl. De raad van commissarissen schorste topman Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp. Een extreme maatregel, die volgens Nooitgedagt noodzakelijk was om een fusie-overeenkomst met Mediahuis en grootaandeelhouder Guus van Puijenbroek mogelijk te maken. De directie weigerde het overnameakkoord te tekenen omdat ze de voorkeur gaf aan het concurrerende bod van John de Mol, dat met 6,50 per aandeel ruim 8 procent hoger ligt dan de prijs die de Belgen willen betalen.

Reactie

Commissaris Jan Nooitgedagt reageerde dinsdagavond verrast op het nieuws en zei de stap van de COR “heel serieus” te nemen. Hij gaat “zijn uiterste best doen” om de raad zover mogelijk tegemoet te komen en ervoor te zorgen dat het niet tot een rechtszaak komt. De commissaris hoopt dat hij de leden de komende dagen nog kan overtuigen door “in gesprek te gaan” en nog beter uit te leggen waarom de keuze voor Mediahuis in het belang is van TMG “en al zijn belanghebbenden”. Mediahuis zelf vond het nog te “te vroeg” om te reageren.

Op de redactie van De Telegraaf is het besluit van de COR slecht gevallen. Dick Springer, voorzitter van de redactieraad, noemde de beslissing desgevraagd “betreurenswaardig”. Volgens Springer is TMG gebaat bij rust, niet bij escalatie en vertraging. Dat de eerste stap naar de rechter wordt gemaakt door een interne partij, en dus niet door Talpa, is extra teleurstellend, vindt Springer.