Nieuwe optie op Yelp:genderneutrale toiletten

Op de Amerikaanse versie van Yelp, een site waar openbare gelegenheden van restaurants tot kerken worden gerecenseerd door consumenten, kunnen gebruikers voortaan naast ‘vegetarisch’, ‘honden toegelaten’ of ‘nieuw en hip’ ook zoeken op ‘genderneutrale toiletten’. De nieuwe functie, die een paar dagen geleden werd aangekondigd in een blog, is een nieuwe stap in de strijd die Yelp voert voor de rechten van transgenders. Donderdag ondertekende het bedrijf – dat in 2004 in San Francisco werd opgericht – met 52 andere Amerikaanse bedrijven als Yahoo en Amazon, een brief waarin ze hun steun uitspraken voor Gavin Grimm, een transgender die op zijn middelbare school in Virginia niet meer naar het mannentoilet mag. President Trump schrapte vorige maand alle federale beschermende maatregelen die Obama had ingesteld voor studenten die van geslacht zijn veranderd.

Yelp-medewerker Rachel Williams schreef in het blogbericht op de site: „We hopen dat deze optie bedrijfseigenaren laat nadenken over de manier waarop ze zich presenteren – wie ze steunen en waarom. Misschien brengt het een gesprek op gang.”

De mobiele site van Yelp trekt maandelijks ongeveer 65 miljoen unieke bezoekers. Op de Nederlandse versie van Yelp is de genderneutrale optie nog niet beschikbaar.