Naturalis bouwt ondanks verbod verder: „nieuwbouw mag wel”

Volgens het Leidse museum is „negentig procent” van de verbouwing niet in strijd met het auteursrecht van de architect.

Naturalis stopt niet met bouwen aan zowel het nieuwe, als het bestaande gebouw van het museum. Hoewel de rechter dinsdag oordeelde dat Naturalis tot de uitspraak in een bodemprocedure die tegen het museum is aangespannen de verbouwing aan het ‘oude’ gebouw moet stilleggen, blijven de werkzaamheden bij het museum gewoon doorgaan.

Auteursrecht

De bodemprocedure is gestart door Fons Verheijen, de architect van het Naturalisgebouw dat in 1998 werd geopend. In de nieuwe bouwplannen van het museum wordt ‘zijn’ gebouw verbouwd tot kantoor en depot, en wordt ernaast een nieuw museumgebouw opgetrokken. Die verbouwing is in strijd met zijn auteursrecht op het gebouw, vindt Verheijen. De rechter oordeelde dinsdag dat Naturalis direct moet stoppen met de werkzaamheden waar zijn auteursrecht op rust. „Maar dat houdt niet in dat we niet meer kunnen bouwen”, zegt een woordvoerder van Naturalis. Het museum gaat verder met de nieuwbouw en ook verschillende verbouwingen aan het oude gebouw gaan gewoon door – volgens de woordvoerder is „negentig procent” daarvan niet in strijd met het auteursrecht van Verheijen, en dus gewoon uitvoerbaar.

Verschillende opties

Naturalis zegt op dit moment „verschillende opties” te onderzoeken als reactie op het vonnis. „Wat Naturalis het liefst wil, liever dan in hoger beroep gaan, is er alsnog uitkomen met Verheijen”, aldus de woordvoerder. Dat dat de afgelopen twee jaar – zo lang als de bodemprocedure al loopt – nog niet is gelukt, is volgens haar geen teken dat het überhaupt niet kan lukken. „We hopen dat de architect van het nieuwe gebouw met Verheijen tot een oplossing kan komen.”