Terrorismelijst bereikt hoogste punt met 100 namen

Minister Koenders heeft tien extra namen aan de lijst toegevoegd. Zij zijn betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Foto Bart Maat/ANP

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft weer tien mensen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst, meldt Buitenlandse Zaken in een persbericht. Zij zijn betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Op de lijst staan nu honderd namen. Dit zijn 86 mannen, elf vrouwen en drie organisaties. Doordat zij op de lijst staan hebben zij geen toegang meer tot hun bankrekening en krijgen zij geen bijstandsuitkering, hypothecaire lening, studiefinanciering, zorg- en huurtoeslag. Ook krijgen zij extra controles wanneer zij reizen. De lijst is het afgelopen jaar snel gegroeid: in januari 2016 stonden er nog 39 namen op.

Terrorismelijsten

Na de aanslagen van 9/11 zijn de Verenigde Naties hun leden gaan verplichten om een lijst op te stellen met mensen die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten. Het doel is om terroristen en hun netwerken te dwarsbomen bij de uitvoering van hun (reis-) plannen. Volgens Koenders is dit effectief:

“Het verkleint het risico dat mensen terugkeren uit Syrië of Irak om hier aanslagen te plegen. Ook zorgt het ervoor dat deze mensen geen toegang meer hebben tot hun financiële middelen om aanslagen te bekostigen.”

De lijst met namen staat op de website van de Rijksoverheid en wordt gedeeld met andere landen binnen de Europese Unie. Het is ook geen opsporingslijst voor gezochte terroristen, dat is aan de politie- en inlichtingendiensten. De personen die er op staan zijn niet officieel verdacht. Dat zorgt voor een lastige situatie, schreef NRC eerder:

“Verdacht worden ze pas als ze zijn opgepakt en worden vervolgd. Anderzijds worden ze toch al als verdachte, zelfs veroordeelde behandeld. Ze krijgen immers te maken met sancties, zoals bevriezing van tegoeden.”

Koenders zei begin januari nadrukkelijk dat de lijst uitgebreid moest worden. “Dit is een goed begin. Jaarlijks reizen er wereldwijd echter veel mensen naar het buitenland om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. We moeten dit beleid dus intensiveren om effectiever te zijn – niet alleen Nederland, maar juist ook internationaal.” De minister wil dan ook dat gegevens binnen de EU en wereldwijd worden gedeeld.

Lees ook: Nieuw in de rechtsstaat: de bevroren burger