Naaktfoto’s vrouwelijke VS-mariniers verspreid

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt op Facebook verspreide naaktfoto’s van vrouwelijke mariniers door mannelijke collega’s. Dit meldt persbureau AP.

Volgens de nieuwssite van onderzoeksjournalisten die over de zaak publiceerde zijn „honderden, mogelijk duizenden” mariniers betrokken bij de verspreiding. Eén persoon zou zijn ontslagen. De auteur van het artikel ontving volgens The Washington Post doodsbedreigingen na de publicatie.

De naaktfoto’s werden gedeeld op de besloten Facebook-pagina ‘Marines United’, die 30.000 leden heeft, zowel actieve als voormalige mariniers. Van tientallen (ex-)mariniers konden al de namen en rangen achterhaald worden. Op de pagina zijn obscene reacties geplaatst, waaronder oproepen tot aanranding.

„Er is geen plaats voor dit vernederende en onterende gedrag binnen ons korps, ook niet online", zei Ronald Green, de hoogste dienstdoende marinier. „We moeten meedogenloos eerlijk naar elkaar en onszelf zijn. Dit gedrag doet onze collega’s, hun familieleden en burgers pijn. Het is een directe aanval op onze ethiek en onze waarden.”

Uit het jaarlijkse rapport van het Pentagon blijkt dat in 2015 het Amerikaanse leger 6.000 meldingen kreeg van aanranding. Dat aantal lag in 2014 ongeveer even hoog. (NRC)