Maleisië en Noord-Korea houden elkaars reizigers vast

Beide regeringen hebben, in de nasleep van de moord op Kim Jong-nam, een uitreisverbod afgekondigd voor inwoners uit elkaars landen.

De Maleisische premier Najib Razak.
De Maleisische premier Najib Razak. Foto AP

De al weken oplopende diplomatieke spanningen tussen Maleisië en Noord-Korea hebben dinsdag een nieuw dieptepunt bereikt nu beide regeringen een uitreisverbod hebben opgelegd aan reizigers uit elkaars landen. Noord-Korea was dinsdag de eerste om aan te kondigen dat Maleisiërs het land niet meer mogen verlaten, waarna de Maleisische premier Najib Razak reageerde met een gelijkaardig besluit.

De spanningen tussen de twee landen komen voort uit de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Twee vrouwen op de luchthaven van Kuala Lumpur spoten daar enkele weken terug het zenuwgas VX, door de VN gecategoriseerd als een massavernietigingswapen, in zijn gezicht. Zuid-Korea vermoedt dat de noorderbuur hiertoe opdracht heeft gegeven.

Het machtsspel tussen beide landen begon vorige week met het besluit van Maleisië om de visumplicht voor Noord-Koreanen weer in te voeren. Daarnaast werd de Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië het land uitgezet nadat hij kritiek uitte op het onderzoek naar de dood van Kim Jong-nam. Het streng communistische land volgde zondag met een tegenzet door de Maleisische ambassadeur het land uit te zetten.

Lees ook: Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

Nog drie Noord-Koreaanse verdachten gezocht

Intussen zoekt Maleisië nog altijd naar drie Noord-Koreaanse verdachten in verband met de moord op Kim Jong-nam. Twee van hen zouden zich ophouden op de Noord-Koreaanse ambassade in Maleisië. Het uitreisverbod dat Noord-Korea afkondigde is hierop een reactie. Volgens het staatspersbureau mogen Maleisiërs het land niet verlaten “totdat de veiligheid van diplomaten en burgers (van Noord-Korea) in Maleisië is veiliggesteld”.

De Maleisische premier Razak noemde het besluit “weerzinwekkend” en stelt dat zijn landgenoten “de facto worden gegijzeld”. “Het is een totale veronachtzaming van alle internationale wetten en diplomatieke normen.” Na zijn tegenzet op het Koreaanse uitreisverbod voegde de premier daar aan toe: “Ik heb de politieofficier opdracht gegeven om te voorkomen dat alle Noord-Koreananse burgers in Maleisië het land verlaten totdat we zeker zijn dat alle Maleisiërs in Noord-Korea in veiligheid zijn.”

Volgens persbureau AP zijn er momenteel zo’n duizend Noord-Koreanen werkzaam in Maleisië, terwijl er omgekeerd elf Maleisiërs zouden werken in Noord-Korea. Zij kunnen volgens het communistische land “normaal hun werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden als voorheen”.