Mag ik van jou van de niet-gestudeerden…

Hoe goed kent u ze eigenlijk, de leden van de Tweede Kamer? En: wat hebben ze, los van de politiek, met elkaar gemeen? Leer ze beter kennen met dit kieskwartet. Afl. 4: de niet- gestudeerden

Zit er nog een arbeider in de Tweede Kamer? Of in elk geval iemand die met zijn of haar handen heeft gewerkt? Zo iemand als Fré Meis, de man uit het Groningse strokarton die begin jaren zeventig voor de Communistische Partij van Nederland in het parlement zat. Of Wim Keja, de bankwerker die, eveneens in de jaren zeventig, door het leven ging als de enige arbeider in de VVD.

Vaak gehoord misverstand: volksvertegenwoordiging betekent afspiegeling van het volk. Niet dus. In weinig lijkt de Tweede Kamer op het gemiddelde van Nederland. En dat geldt al helemaal voor het opleidingsniveau. De grote meerderheid van de Tweede Kamer-leden beschikt over een voltooide universitaire dan wel hbo-opleiding. Zo ver is de rest van Nederland nog lang niet.

Jesse Klaver – GroenLinks, Tweede Kamerlid sinds 2010. Herkiesbaar op plek 1. Begon ooit op het vmbo in Prinsenbeek en ging vervolgens stapelen via beroepsopleidingen. Belandde uiteindelijk op de Universiteit van Amsterdam, waar hij de studie politicologie niet afmaakte.

Astrid Oosenbrug – PvdA, Tweede Kamerlid sinds 2012. Niet herkiesbaar. Doorliep zeven middelbare scholen zonder diploma te halen en maakte ook de moedermavo niet af. Bekwaamde zich door zelfstudie in ICT-vraagstukken.

Helma Lodders – VVD, Tweede Kamerlid sinds 2010. Herkiesbaar op plaats 12. Kwam via de mavo bij de opleiding kraamzorg terecht en vulde dit later aan met enkele cursussen op het gebied van openbaar bestuur.

Erik Ziengs – VVD, Tweede Kamerlid sinds 2010. Herkiesbaar op plek 23. Voorbeeld van een stapelaar. Ging van de mavo, via de havo naar de middelbare hotelschool.