Opinie

Op deze politici moet je stemmen. NRC-lezers bevelen kandidaten aan

Wie is je favoriete niet-lijsttrekkende kandidaat-Kamerlid? NRC-lezers halen herinneringen op aan hun persoonlijke contacten met hem of haar, lichten wapenfeiten uit, prijzen eigenschappen. Een selectie van inzendingen.

Verkiezingsborden in Bloemendaal. Foto Remko de Waal / ANP

Lilianne Ploumen (PvdA, nr. 10)

Omdat ik een socialist ben in het diepst van mijn gevoelens, ben ik automatisch een bevlogen feminist. Dat daags na de inauguratie van Trump in de Verenigde Staten vrouwen massaal de straat op gingen, vervulde me dan ook met vreugde en hoop op de derde feministische golf. Die hoop werd nog versterkt toen Lilianne Ploumen onmiddellijk reageerde op de maatregel van Trump om de subsidie in te trekken van organisaties die vrouwen in de hele wereld helpen hun eigen lijf, leven en gezondheid te beschermen. Door een steunfonds te starten, dat internationaal direct gesteund werd. Daarom stem ik op nummer 10 van de PvdA.
(Aanbeveling van Gerard van Beusekom-Fretz)

Lilian Marijnissen (SP, nr. 3)

Drie jaar lang had ik Lilian Marijnissen in de klas. Twee jaar was ik haar mentor. En in stilte had ik bewondering voor haar. Zeer goed opgevoed, maar ze wist haar woordje te doen. En zo jong als ze was, beslist aanwezig op het juiste moment. Een bruggenbouwer op de achtergrond. Sociaal van huis uit, en van meet af aan socialistisch gevormd.

Later in de vakbond niet te stuiten: opkomen voor de zwakkere in de maatschappij, waaronder jong en oud. Zowel in de gemeente Oss als in de landelijke politiek. Ze heeft een uitstraling die van binnenuit komt, niet door er aan de buitenkant wat op te smeren. Zij hoort thuis op het podium van de grote politiek. En in de toekomst… Nederlands eerste vrouwelijke premier.(Aanbeveling van Wim Langendijk)

Pieter Omtzigt (CDA, nr. 4)

Het kabinet-Rutte II kwam tot stand omdat de gevestigde partijen niet wilden regeren met de populisten, SP en PVV, samen 20% van de stemmen. Veel anders dan een VVD-PvdA kabinet (52%) was niet mogelijk. Mark Rutte kon dit kabinet van tegenvoeters succesvol leiden dankzij zijn visievrijheid.

Eén Kamerlid van de oppositie heeft op weergaloze wijze de regering gecontroleerd. Pensioenen, zzp-ers, MH17, belastingdienst en vervolgde christenen in Syrië. Meerdere malen door het CDA op een onverkiesbare plaats gezet, is dit Kamerlid door voorkeurstemmen toch in de Kamer gekomen. Pieter Omtzigt, een man met krediet.(Aanbeveling van Peter Smets)

Lees ook: Voor een beter geïnformeerde stem: adviezen van een verpleegkundige, pensioenexpert, milieuactivist en anderen

Dennis Wiersma (VVD, nr. 11)

Graag zou ik willen dat mensen op mijn zoon Dennis Wiersma van de VVD gingen stemmen. Nu hoor ik iedereen denken: ja natuurlijk, het is je zoon. Maar dat is het niet. Het gaat om zijn instelling. Hij komt niet uit een gezin met rijke ouders. Ik heb een snackbar en ijssalon, zijn moeder zit in de WAO. Maar hoe hij zichzelf heeft opgewerkt, hoeveel tijd hij erin steekt, hoe goed hij het weet… Hij stapt op iedereen af, is jong, wil goede dingen voor de jongeren die nog niet veel van de politiek weten en is bereid om met iedereen in discussie te gaan. Zie met hem dat Nederland op de lange termijn een goede opvolger van Rutte heeft.
(Aanbeveling van Ymo Wiersma)

Jessica van Eijs (D66 nr. 13)

Ze zet overal de boel op zijn kop, altijd een gefundeerde mening, altijd vooraan, altijd regelen. Ze dwingt respect af met hoe ze zich uitdrukt, hoe ze met humor haar verhaal vertelt. Als bèta heeft ze verstand van wonen, van duurzaamheid en is ze gebrand op techniek. Ze is jong, mooi en vol daadkracht. Ze is slechthorend, maar luistert goed. (Aanbeveling van Barbara van Benthem Jutting)

Rogier Huurman (Piratenpartij nr. 11)

Wie durft? Stem op Rogier Huurman (27) van Piratenpartij Nederland. Een originele denker. Actief als Piraat sinds 2010. Onverwoestbaar eigenwijs, onafhankelijk, intelligent. Stopte twee maanden voor zijn afstuderen plotseling met zijn studie Theoretische Natuurkunde. Daar schrok ik van als moeder. Maar: „Bill Gates en Steve Jobs zijn toch ook niet afgestudeerd? Die hadden wel wat beters te doen.” Rogier vindt de digitale wereld interessanter. En bedreigender. Het internet: fantastisch, maar wie heeft toegang tot welke informatie, tegen welke kosten en voorwaarden? Wie bepaalt dat? Rogier: „De overheid weet niet half wat er echt gebeurt. Het is de hoogste tijd dat wij ons ermee bemoeien.” (Aanbeveling van Jeannine Liebrand)

Sadet Karabulut (SP nr. 5)

Met haar Turks-Koerdische achtergrond had ze de moed om niet met de (grijze) wolven in het bos mee te huilen, maar Erdogan kritisch te volgen. Ze zet zich hardnekkig in voor vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. En toen we samen koffie dronken, bleken we beiden een grote fan van de Turkse dichter Nazim Hikmet. (Aanbeveling Max van den Berg)

Lees ook: Stem niet op de ‘minister-president’

William Moorlag (PvdA nr. 9)

Dossierkennis? Check. Onderhandelingsvaardigheden? Check. Fierheid? Check. Ervaring? Check. Rechte rug? Check. Ideeën? Check. Met William Moorlag in de Kamer zullen we genieten van de welbespraaktheid van iemand die een ware metaforentimmerman is. Hij zal gas geven als dat nodig is, verdedigen wat behouden moet worden, en passant promotie voor ‘de politiek’ zijn en nooit mat zijn werk doen. Maar bovendien: wij hebben nu eindelijk de kans, iemand te kiezen die een schaak-
partij begint met: b2-b3! Ik zeg: Moorlag aan zet! (Aanbeveling van Henk Havinga)

Jeroen Zandberg (Vrijzinnige Partij nr. 13)

Stem op mijn broer, Jeroen Zandberg. Hij is afwijkend. Vrijzinnig, zou hij zelf zeggen. Op zijn achtste wilde hij al een politicus worden. Ook Superman overigens.
Hij helpt activisten en politici van niet-vertegenwoordigde volken bij hun mensenrechtenlobby in de Verenigde Naties. Jeroen reist vaak naar afgelegen gebieden om hen bij te staan. Veel van zijn verhalen over zijn reizen en politieke ontmoetingen zijn tragikomisch en totaal ongeloofwaardig. Totdat hij de foto’s laat zien. Jeroen heeft mij inzicht gegeven in een complexe en multiculturele wereld. Hopelijk geeft hij het ook aan Nederland. (Aanbeveling van Remco Zandberg)

Jeanine Hennis (VVD nr. 2)

Ik praatte haar ooit bij over zonnespiegels en zonne-energie toen zij nog invloedrijk Europees Parlementslid was. Daar was zij mij zo dankbaar voor, dat zij mij een dikke klapzoen op mijn linkerwang gaf. U begrijpt dat Jeanine bij mij niet meer stuk kan! Daarom: wie op de VVD stemt en duurzaamheid voorstaat, stem op háár! (Aanbeveling van Hans Bienfait)

Chris van Dam (CDA nr. 12)

Deze verkiezingen is een kandidaat en niet een partij leidend bij mijn keuze. Ik ben het niet met alle standpunten van het CDA eens, toch stem ik nummer 12 op hun lijst, Chris van Dam. Waarom? Een kwestie van vertrouwen. Ik respecteer zijn kennis, moed, daadkracht en zelfbeheersing. Chris zoekt de wijsheid en heeft die lief. Chris kan samenwerken met opponenten, in plaats van ruzie maken. Niet schreeuwen, maar luisteren. Zo nodig het debat, bij voorkeur de dialoog. Met zijn stuurmanskunst is het schip van staat in goede handen. (Aanbeveling van Bram van Dijk)

Harm Brouwer (PvdA, nr. 31)

Tijdens mijn studie raakte ik bevriend met Harm. We deden actie-onderzoek onder buschauffeurs. Ook toen al wist hij Friezen, Drenten en Groningers te verbinden in politieke discussies, kaartspel en drinkgelag. Harm (1957), afkomstig uit een arbeidersgezin uit de Veenkoloniën, werkte bij de FNV aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Bij de gemeente Groningen was zijn aandachtsgebied de opvang van dak- en thuislozen. Als Tweede Kamerlid is hij woordvoerder voor TBS, gevangeniszaken en veiligheid. Hij is een liberale sociaaldemocraat die zijn wortels niet verloochent. Harm: een PvdA’er voor alle Nederlanders, die zeker ook het vertrouwen van de arbeider verdient. (Aanbeveling van Pyt Hellinga)

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, nr. 6)

Wie Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil leren kennen, moet haar eens uitnodigen op een bijeenkomst. Ze trekt veel het land in en komt in de kleinste zaaltjes. Maar dat niet alleen, ze luistert naar de mensen die daar zitten, of ze nu veel kennis van zaken hebben of weinig, of ze met onnozele vragen komen of met hele scherpzinnige. Voor mij is dat het ware kenmerk van een volksvertegenwoordiger, goed toegankelijk en luisterend. Wat overigens niet betekent dat ze geen visie heeft, integendeel, ze heeft heel duidelijke meningen over het klimaat, het milieu, de energietransitie. De mensen in Groningen kunnen dat beamen. (Aanbeveling van Sietse de Haan, voorzitter vereniging voor Zonnekrachtcentrales)

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie, nr. 6)

Met Stieneke van der Graaf stapte er in mei 2016 een vriendelijke, krachtige en betrokken vrouw binnen in ons door aardbevingen beschadigde huis in de groene gemeente Slochteren. Als jurist en ervaren Gronings Provinciaal Statenlid, luistert ze goed en is tegelijk kritisch op de aanpak van instanties zoals Centrum Veilig Wonen en de NAM. Haar toegankelijke benadering en dossierkennis zorgen ervoor dat wij ons gehoord en gesterkt voelen. Voorafgaand aan de fakkeltocht van februari 2017 bezocht ze ons opnieuw, nu met haar lijsttrekker. Als volksvertegenwoordiger een aanwinst voor de landelijke ChristenUnie-fractie, maar zeker ook voor politiek Den Haag! (Aanbeveling van familie Postma, Schildwolde)

Hanneke Willemstein (Nieuwe Wegen, nr. 19)

Ik beveel via deze weg Hanneke Willemstein aan. Nummer 19 op de lijst Nieuwe Wegen. Nederland en met name de politiek moet wakker geschud worden. Hanneke is een denker die altijd vanuit de gemeenschap denkt maar ook handelt. Ze is gemeenteraadslid binnen de gemeente Alphen-Chaam. Of het nu gaat over de toekomst van de bibliotheek of een burgerinitiatief met betrekking tot een skatebaan. Hanneke verbaasde zich over de dwingende rol van de gemeente/overheid. Er werd een oplossing gepresenteerd en er was geen ruimte meer voor inspraak. Waarom wordt er niet geluisterd? Dit moet beter en dit kan beter, daar staat Hanneke voor. (Aanbeveling van Iwan Donkers)

Lees ook: De ombudsman over de ideologische koers van NRC: Stemadviezen in de krant? U moet het vooral zelf uitzoeken

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, nr. 6)

Liesbeth van Tongeren werd bij de vorige verkiezingen verteld dat zij niet op de kandidatenlijst terugkwam, en zich beter kon terugtrekken. Spontaan kwamen mensen bijeen om haar een hart onder de riem te steken. Ook van buiten GroenLinks. Zij accepteerde die uitdaging. Wij kregen haar op plek 6 bij GroenLinks. De eerste tweet van de online actiegroep @proLiesbeth was: “Liesbeth Luistert – Daarom!” En inderdaad: Liesbeth luistert. Naar mensen die serieus willen werken aan de transitie naar duurzaam. Niet alleen hippe mensen in leidinggevende posities. Juist ook Groningers, ouderen, jongeren, minderheden, gedupeerden, mensen die zich inzetten en weten waarover zij praten. Strijdlust met politiek gevoel: sterk Kamerlid! (Aanbeveling van Nichol Brummer)

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie, nr. 6)

Ik beveel Stieneke bij u aan vanwege haar persoonlijke inzet voor de mensen die in Groningen de gevolgen ondervinden van aardbevingen. Als fractievoorzitter van de ChristenUnie-Statenfractie heeft ze aangedrongen op verlaging van de gaswinning, is opgekomen voor de rechtspositie van woningeigenaren in Groningen en heeft de keuze voor de eigen lokale aannemer steeds onder de aandacht gebracht. Door deze toewijding heeft ze, naast haar inzet voor de Groningers, oog voor de mensen die het minder getroffen hebben. Zo heeft ze zich ingezet voor de situatie van asielzoekers, de Voedselbank en Kledingbank. Stieneke is voor mij de beste kandidaat. (Aanbeveling van Margriet Donker-van der Vinne)

Dennis Wiersma (VVD, nr. 11)

Als Dennis ergens zijn zinnen op heeft gezet dan gaat hij daar voor de volle 100 procent voor. Ik ken Dennis nu meer dan 20 jaar en kan hier tal van voorbeelden noemen, zoals onze vriendschap (die ondanks onze drukke agenda’s altijd standhoudt), studie (van mavo naar universiteit), werk (van MVO binnen een pensioenfonds tot het helpen van jongeren op de arbeidsmarkt), sport (de vele marathons, tennistoernooien en schaatsexercities). Binnen de politiek zal dit niet anders zijn. Stem daarom op Dennis, om plannen tot realiteit te maken. (Aanbeveling van John Roo)

Mirthe Biemans (PvdA, nr. 30)

Mijn ontmoeting met Mirthe Biemans van PvdA. Mirthe Biemans hoorde mij praten over het onderwijs. Na mijn verhaal zei ze: “Zou je een pitch willen geven bij Maak de Toekomst? Je staat hier met passie je verhaal te vertellen en ik zou graag willen dat je een pitch komt geven.” Zij zag een professional in mij en nodigde mij uit om te vertellen over mijn zorgen over het onderwijs. Mirthe Biemans ziet je, luistert naar je en geeft kansen aan individuen om gehoord te worden. Zij maakt sociaal contact en bouwt een brug met mensen uit de praktijk waar dan ook met wie dan ook! (Aanbeveling van Safiye Vural)

Ivonne Voigt (PvdA, nr. 68)

Mei 2016, mijn vrouw, sinds een jaar politiek actief in de gemeente, zegt: mijn punten die ik belangrijk vind kunnen niet nog vier jaar wachten, ik ga me nu kandidaat stellen! Mijn eerste reactie: ze zullen toch wel betere kandidaten hebben? Ik bedoelde “met meer ervaring”, mijn gedachten in woorden uitdrukken is niet mijn sterkste punt. Januari 2017, mijn vrouw staat op de lijst. Apetrots op haar dat het gelukt is! Hoe ze dat gedaan heeft? Gewoon zichzelf zijn: eerlijk, openhartig en strijdvaardig. Eigenschappen die veel mensen niet met politici associëren. Juist daarom, kies PvdA, nummer 68. Voor onze kinderen, voor iedereen, voor onze wereldbol. (Aanbeveling van Marc Voigt, Venray)

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie, nr. 6)

Ben van origine een SP-stemmer, maar als de aardbevingen je huis kapot maken, je veiligheid ondermijnen en je het perspectief hebt van een doodlopende straat, dan gaat er een andere wind waaien. Als het Groningse schip dreigt te zinken, dan ga je eensgezind het lek opzoeken en dichten, niet soebatten over de kleur van de zeilen. Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie staat pal voor mijn/onze zaak en ik wil dat zij dit ook in de Tweede Kamer gaat doen. Teken de petitie ‘Laat Groningen niet zakken’, help ons naar een plek voor Stieneke in de Tweede Kamer en geef ons een vinger aan de pols. Die hebben we meer dan nodig de komende tijd. (Aanbeveling van Koos IJzerman, Appingedam)

Dennis Wiersma (VVD, nr. 11)

Een blonde Fries, woonachtig midden in het land. Nummer 11 op de lijst van de VVD en ook nog ‘maar’ 31 jaar oud. Maar zeker niet zonder ervaring. In diverse arena’s heeft hij zijn meerwaarde al bewezen. Bij de Landelijke Studenten Vakbond – een omgeving waar je niet direct VVD’ers aan het roer zou verwachten – zette hij zich in voor de student. Vervolgens als voorzitter van FNV Jong was hij de stem van de jonge werkenden. Om zich vervolgens bij PGGM, de wereld van pensioenen, in te zetten voor duurzaamheid. Dit alles met groot doorzettingsvermogen en een sterke oplossingsgericht. Kortom, een frisse atypische bruggenbouwer. Met humor en een goeie kop. Stem Wiersma! (Aanbeveling van Jasmijn Koets)

Jeroen Zandberg (Vrijzinnige Partij, nr. 13)

Stem op mijn broer, Jeroen Zandberg, nummer 13 op de lijst van de Vrijzinnige Partij. Hij is afwijkend. Vrijzinnig, zou hij zelf zeggen. Op zijn achtste wilde hij al een politicus worden. Ook Superman overigens. Hij helpt activisten en politici van niet-vertegenwoordigde volken bij hun mensenrechtenlobby in de Verenigde Naties. Jeroen reist vaak naar afgelegen gebieden om hen bij te staan. Veel van zijn verhalen over zijn reizen en politieke ontmoetingen zijn tragikomisch en totaal ongeloofwaardig. Totdat hij de foto’s laat zien. Jeroen heeft mij inzicht gegeven in een complexe en multiculturele wereld. Hopelijk geeft hij het ook aan Nederland. (Aanbeveling van Remco Zandberg)

Mirthe Biemans (PvdA, nr. 30)

Mirthe ontmoette ik toen ze Stroom (een stichting die sociale initiatieven versterkt) oprichtte en mensen zocht die haar wilden helpen. En terwijl ze tegenover me plaatsnam, met een telefoon, opschrijfboekje én iPad in de aanslag, wist ik; dit doe ik vrijwillig, maar dit wordt niet vrijblijvend! Ik heb met bewondering gezien hoe zij zich naast haar baan en gezin Stroom naar een staande organisatie heeft getrokken. Een organisatie met vrijwilligers door heel het land, vernieuwende initiatieven en een indrukwekkend netwerk van betrokkenen. Ik denk dat haar dat lukt, omdat gelijke kansen voor iedereen, voor haar niet een kreet is, maar een manier van leven. En dat voel je meteen. Overal waar ze komt smeedt ze coalities, en zoekt ze naar manieren om resultaat te halen. Constructief of disruptief, als het maar resultaat heeft. En dat heeft Nederland nodig: geen gepraat over samenwerking, maar resultaat door samenwerking. (Aanbeveling van Jitze Reeder)

Renske Leijten (SP, nr. 2) en Zihni Özdil (GL, nr. 8)

Ik opgegroeid in een felrood nest PvdA-stemmers! Wat ik in ieder geval overgehouden heb aan mijn socialistische opvoeding, en mijn kinderen meegeef, is de overtuiging dat je de plicht hebt te stemmen, niet alleen voor je eigen belang, maar vooral ook voor dat van de anderen, zij die het slecht(er) hebben. Gevoed door die overtuiging ben ik me gaan oriënteren en op zoek gegaan naar iemand met een duidelijke visie en voldoende lef en inzicht om die te bevechten. Een intelligente en betrouwbare politicus, die beschikt over gedegen dossierkennis, die voor rede vatbaar, enthousiast en optimistisch is. Een krachtige en welbespraakte strijder die niet buigt als het erom gaat werkelijk de belangen voor de achterban veilig te stellen. Ik zweef nu alleen nog tussen Renske Leijten (SP) en Zihni Özdil (GL). (Aanbeveling van Gerda Wiggemans, Delft)

Khadija Arib (PvdA, nr. 2)

Stem op Khadija Arib! Zij staat voor de grondwet, de rechtsstaat en een samenleving waar iedereen een toekomst heeft en gelijkwaardig is. Als voorzitter van de Tweede Kamer heeft zij laten zien dat je ook met een niet-Nederlandse achtergrond heel goed begrijpt waar het in dit land omgaat: samenwerken, elkaar de ruimte gunnen en als basis de grondwet en de rechtsstaat aanvaarden en bewaken. Daarom: stem op Khadija Arib! Er is geen mooier voorbeeld van wat je kunt bereiken in Nederland ook al ben je hier niet geboren Khadija Arib! Voor een samenleving met zijn allen! (Aanbeveling van Caspar Wansing)

Ahmed Marcouch (PvdA, nr. 13)

Ik kies voor Ahmed Marcouch. Hij bereidt met Sjoerdsma (D66) een wetsvoorstel voor om het mogelijk te maken dat een Nederlander, die een andere nationaliteit krijgt, niet meer zijn Nederlanderschap verliest. Mijn zoon werkt al acht jaar in Engeland. Om voor de hand liggende redenen (Brexit) wil hij graag de Britse nationaliteit. Hij wil ook Nederlander blijven. Dat kan nu niet. Mijn kleinzoon van 5 jaar is in Engeland geboren. Hij heeft een Brits paspoort en heeft recent ook een Nederlands paspoort gekregen. Dat kan wel. Dit raakt ook een grote groep andere kiezers. Conclusie: dit moet veranderd worden. Vandaar mijn stemadvies. (Aanbeveling van Hans Berends, Wilnis)

Simone Pailer (Liberalistische Partij, nr. 4)

Je ziet haar eigenlijk nooit. Ik ken haar ook niet. Toch wil ik de nummer 4 van de kandidatenlijst van de Liberalistische Partij, Simone Pailer, de enige vrouw op de lijst van de LP, in de schijnwerpers zetten. Simone ziet de oplossing in meer vrijheid voor het individu. “Vrij zijn van dwang, oorlog en armoede. Vrijheid van informatie en vrij zijn om dingen te veranderen. De vrijheid om elkaar te helpen en te doen wat je zelf goed vindt”, aldus het verkiezingsprogramma. Simone draagt voor mij de fakkel van hoop en vrijheid. Chapeau. Stem 15 maart op Simone Pailer. (Aanbeveling van Martin Broekema, Rotterdam)

Jeroen Recourt (PvdA, nr. 23)

Jeroen Recourt ontmoette ik bij een vriend, we raakten aan de praat. Jeroen vertelde me van zijn werk in de Tweede Kamer, over zijn drijfveren, zijn ambities. En hij vroeg naar de mijne. Er was direct verbondenheid. Jeroen Recourt is integer, bescheiden, een harde werker, idealist, mondjesmaat pragmaticus, heel erg aardig. Hij informeerde wekelijks naar de toestand van mijn doodzieke vrouw en nu naar de mijne. Wanneer de volksvertegenwoordiging geheel zou bestaan uit mensen zoals Jeroen Recourt zou de innerlijke beschaving weer terug zijn. Ik verlang daarnaar en stem dus op Jeroen 15 maart. (Aanbeveling van Ginus Nusteling, Oldeberkoop, Friesland)

Khadija Arib (PvdA nr. 2)

Als vijftienjarige naar Nederland gekomen en zelf de samenleving moeten ontdekken – er waren nog geen inburgeringscursussen. Daarna opgekomen voor migrantenvrouwen die afhankelijk waren van de verblijfsstatus van hun mannen, heel belangrijk voor vrouwen die mishandeld werden. Later Kamerlid geworden omdat daar de macht ligt. Haar voorbeeldfunctie als Kamervoorzitter, haar onpartijdigheid! Dit heeft ze allemaal bereikt op eigen kracht. Volgens mij zou ze een geweldige premier zijn. (Aanbeveling van Atie van Dijk)