Brieven

Jefferson Beauregard Sessions

Gestempeld door de geest van het conservatieve Zuiden

Dank aan redacteur Maartje Somers voor haar interessante analyse over Jefferson Beauregard Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie (‘Over Sessions lag altijd al een schaduw van racisme’, NRC 4/3).

Ze had nog kunnen stilstaan bij de bijzondere voornamen van Sessions, die meer dan ronkend lijken. Zijn beide voornamen, en uitgerekend juist in die combinatie, kunnen nauwelijks toeval zijn: ze duiden aan welke levensboodschap pa en ma Sessions in 1946 hun zoontje meegaven. Jefferson [Davis], de president van de Geconfedereerden. (P.G.T.) Beauregard, ‘the hero of Fort Sumter’: de generaal die in de vroege morgen van 12 april 1861 de artilleriebeschieting op het Union-fort in de haven bij Charleston opende, het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Wanneer je ouders je die combinatie van voornamen meegeven ben je vanaf je geboorte gestempeld door de diep conservatieve geest van het Zuiden.

De man kon zich nauwelijks anders ontwikkelen: met die voornamen werd zijn levensweg vanaf het prille begin geduid.