De droombaan van Kirsten van den Hul

Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden.

De Droombaan 8/12

‘Ik vind dat er te weinig vrouwelijke helden zijn’

Kirsten van den Hul (PvdA)

Verkiezingen. Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden. Door Petra de Koning

Foto Merlijn Doomernik

Kirsten van den Hul (PvdA) schreef een brief aan kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen: „Hoe kan ik worden zoals u?” Ze was een jaar of zeven. Van Leeuwen schreef haar terug: „Blijf schrijven en geef je droom nooit op.”

Kirsten van den Hul kon al lezen voordat ze het op de basisschool zou gaan leren. „Ik verslond boeken. Als baby zelfs letterlijk, daar zijn nog foto’s van.” Haar moeder, die lerares Nederlands was, vond pas nog een cassettebandje met een opname: Kirsten van den Hul vertelt een zelfgemaakt verhaal aan haar knuffels en poppen.

Van den Hul ging wel schrijven – nonfictieboeken en ook columns, eerst in het AD daarna in Trouw – maar niet voor kinderen. „Ik had er tot nu toe te weinig rust voor, te weinig geduld. Maar het komt zeker nog.”

Ze reisde veel, studeerde Russisch in Amsterdam en Arabisch in Tunesië. En ze verzamelde Nijntjes in zoveel mogelijk talen. Zelf spreekt ze er acht.

Als kind was Pippi Langkous haar grote held. „Die laat zien dat je als meisje sterk kunt zijn en dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet.” Als ze op een dag zelf een kinderboek gaat schrijven, zal de hoofdpersoon ook een meisje zijn. „Misschien gaat ze op reis en komt ze mensen tegen op verre plekken.”

Dat meisje zal dan „de wereld gaan redden”. In te veel boeken, vindt ze, worden meisjes nog zelf gered. „Ik vind dat er te weinig vrouwelijke helden zijn en de personages in kinderboeken zijn niet divers genoeg. Kinderen moeten zichzelf in de verhalen kunnen herkennen.”

Bekijk de foto’s van alle andere droombanen

Met dank aan het Kinderboekenmuseum in Den Haag.