Hongarije gaat asielzoekers opsluiten

Asielzoekers worden naar kampen aan de grens gebracht in afwachting van hun procedure. Mensenrechtenorganisaties noemen de maatregel zorgwekkend.

Foto Darko Vojinovic/AP

Hongarije gaat asielzoekers in kampen aan de grens vasthouden. Dat heeft het parlement van het land dinsdag besloten, meldt Reuters. Mensenrechtenorganisaties als UNHCR en Amnesty International zijn “zeer bezorgd” over de maatregel.

Er worden twee of drie containerkampen gebouwd aan de zuidelijke grens van Hongarije. Migranten blijven daar totdat hun asielaanvraag is goedgekeurd. Parlementsleider Lajos Kosa zei vorige maand dat asielzoekers hierdoor niet meer vrijelijk in Hongarije zullen kunnen bewegen. De populistische Hongaarse leider Viktor Orbán zegt dat de maatregel een reactie is op de terreuraanvallen in Europa. Hij noemde migratie dinsdag “het Trojaanse paard van terrorisme”.

Volgens NRC-correspondent Roeland Termote probeert de Hongaarse regering migranten af te schrikken:

“Ze willen aan migranten laten zien dat het geen zin heeft om naar Hongarije te komen. De grens met Servië is nu een soort draaideur: een paar asielzoekers kunnen er dan iedere dag in en belanden meteen in een kamp. De rest wordt afgewezen.”

Asielzoekers die nu in Hongarije op hun procedure wachten, zullen volgens Termote zo snel mogelijk naar kampen aan de grens worden gebracht. Met de nieuwe wet krijgt de Hongaarse politie de bevoegdheid om migranten terug de grens over te zetten wanneer iemand zijn aanvraag niet kan laten zien.

Lees ook: Hier is het voor de vluchtelingen niet veilig

Reacties

Mensenrechtenorganisaties vinden de ontwikkeling in het land zorgwekkend. Volgens Amnesty International ondermijnt de nieuwe regel basisprincipes van de Europese Unie, namelijk dat “het verboden is iemand vast te zetten op basis van een asielaanvraag”. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, verklaart in een persbericht:

“Dit betekent dat elke asielzoeker, onder wie kinderen, voor een lange periode zullen worden vastgehouden in containers, omgeven door hoge hekken met prikkeldraad bij de grens. De nieuwe regel verbreekt verplichtingen van Hongarije aan internationale- en EU-afspraken en zal een enorm psychologisch effect hebben op vrouwen, kinderen en mannen die al veel hebben geleden.”

Lees ook: In Bicske stuit elke vluchteling op weerzin

Grens

Als buitengrens van de EU is Hongarije al langer verwikkeld in een vluchtelingenproblematiek. In 2015 reisden honderdduizenden migranten door Hongarije, waardoor chaotische situaties aan de grens ontstonden. Onder de populistische leider Viktor Orbán onderneemt het land veel pogingen om migranten te weren.

Zo hield het land al eerder asielzoekers vast. Onder druk van de Europese Unie en de vluchtelingenorganisatie UNHCR stopte het land daar in 2013 mee. Ook bouwde het land in 2015 een muur aan de grens, om zo migranten van haar grondgebied te weren. Afgelopen maand begonnen werkzaamheden om de muur verder uit te breiden.

In 2016 accepteerde Hongarije 425 asielaanvragen, hoewel het er 29.432 registreerde. Volgens Amnesty International in Hongarije zijn er nog slechts zo’n 400 asielzoekers in het land en hebben de maatregelen tegen migranten slechts het doel om “xenofobische, angstaanjagende propaganda te voeden”.