‘George Michael stierf door natuurlijke oorzaken’

De popster is overleden aan een hartaandoening, aldus de Britse lijkschouwer die hem onderzocht. De doodsoorzaak bleef lange tijd onduidelijk.

George Michael.
George Michael. Foto Francois Mori/AP

Popster George Michael is overleden door natuurlijke oorzaken, namelijk hart- en leverziekte. Dat zegt een Britse lijkschouwer die onderzoek deed naar de plotselinge dood van de zanger tegen persbureau Reuters. George Michael overleed in december 2016 op 53-jarige leeftijd in zijn huis ten westen van Londen.

Er is “geen verder onderzoek nodig” naar het sterfgeval, liet lijkschouwer Darren Salter weten. De uiteindelijke doodsoorzaak blijkt gedilateerde cardiomyopathie te zijn, een aandoening van de hartspieren waarbij de hartkleppen niet goed meer kunnen sluiten. Daarnaast had hij last van een ontsteking in de hartspier.

Lees ook: George Michael, popicoon met een turbulent leven

De begrafenis werd uitgesteld tot de uitkomsten van dat onderzoek. Tijdens het oorspronkelijke onderzoek werd niet duidelijk wat de precieze doodsoorzaak was. Wel zei de politie dat er geen sprake was van verdachte omstandigheden. Er is toen een nieuw onderzoek ingesteld.

Icoon van de jaren tachtig

George Michael werd begin jaren tachtig beroemd als zanger van de Britse popgroep Wham!, die onder andere hits scoorde met Careless Whisper en Last Christmas. Vervolgens ging Michael in 1987 als soloact door. Met hits als Faith en As haalde hij in Nederland opnieuw meerdere malen de top tien van de hitlijsten.

In de jaren negentig worstelde Michael met drugs- en alcoholproblemen. Hij werd meerdere malen gearresteerd voor drugsbezit en “seksuele activiteit” op homo-ontmoetingsplekken in Londen en Beverly Hills.