Franse presidentsverkiezingen

Omstreden Fillon blijft kandidaat centrum-rechtse Les Républicains

François Fillon blijft de centrum-rechtse kandidaat voor het Franse presidentschap. De maandagavond bijeengekomen partijtop van Les Républicains stemde hiermee in, nadat partijgenoot en ex-premier Alain Juppé eerder op de dag verklaarde niet beschikbaar te zijn. Fillon: „We hebben te veel tijd verloren aan vruchteloze discussies, waarmee we de weg hebben vrijgemaakt voor extreem-rechts en de linkse kandidaten die zich verkneukelen.” Volgens peilingen zou Fillon niet de tweede verkiezingsronde op 7 mei halen, Juppé wel. Fillon wordt in staat van beschuldiging gesteld in een onderzoek naar mogelijke spookbanen van zijn vrouw. Hoewel ze ruim werd beloond, wijst weinig erop dat ze in ruil daarvoor ook serieuze werkzaamheden heeft verricht. Fillon en zijn vrouw ontkennen dit. (NRC)