Exit Obamacare: meer markt, vrijwillig verzekeren

Nieuw zorgstelsel De Republikeinse voorzitter van het Huis presenteerde American Health Care Act. Ryan: „Kosten besparend en concurrentie prikkelend”.

Foto AP

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben maandag hun plannen gepresenteerd ter vervanging van de Affordable Care Act, ofwel Obamacare, een conservatieve visie op het Amerikaanse zorgstelsel die marktwerking moet vergroten en een einde moet maken aan de verplichting tot verzekering die Obama invoerde.

Volgens het langverwachte plan van de Republikeinen, dat zij de ‘American Health Care Act’ noemen, moeten mensen door middel van belastingvoordelen worden gestimuleerd een ziektekostenverzekering af te sluiten. Onder de nieuwe wet krijgen onverzekerden geen boete meer. Wel krijgen verzekeraars de mogelijkheid hen te straffen door premies met 30 procent te verhogen voor mensen die te lang onverzekerd zijn.

„De American Health Act is een plan kosten te besparen, concurrentie aan te moedigen, en elke Amerikaan toegang te bieden tot een kwalitatief hoogstaande, betaalbare zorgverzekering”, zei Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden bij de presentatie.

Het voorstel is een opmaat naar een debat over de door Republikeinen vurig gewenste afschaffing van de Affordable Care Act, Obama’s belangrijkste binnenlandse initiatief. Obamacare, de meest ambitieuze uitbreiding van het zorgstelsel sinds de jaren 60, werd in 2010 aangenomen zonder Republikeinse steun. Sindsdien daalde het aantal Amerikanen zonder zorgverzekering van 16 tot minder dan 9 procent, een laagterecord. Zo’n 20 miljoen Amerikanen sloten onder Obamacare een zorgverzekering af.

Invoering van het nieuwe wetsvoorstel is niet zeker. De Republikeinen hebben weliswaar een meerderheid in het Congres, niet iedereen binnen de partij steunt de plannen. Zo zei senator Rand Paul dat „ze nog te veel op Obamacare” lijken. De angst bestaat bovendien dat sommige Amerikanen die door Obamacare een verzekering kregen, deze weer kwijtraken. Dat is een impopulaire maatregel onder veel kiezers.

Om die reden blijven bepaalde elementen uit Obamacare behouden. Zo mogen verzekeraars geen mensen weigeren die al ziek zijn. Verder kunnen mensen tot 26 jaar meeverzekerd blijven met hun ouders. Trump beloofde vorige week dat arme Amerikanen die gebruik maken van zorg hun toegang tot zorg behouden.

Tijdens zijn campagne streed Trump buitengewoon fel tegen Obamacare. Later draaide hij bij en zei hij dat een deel van de zorgwet mogelijk behouden zou blijven.