Een duister toekomstscenario voor Europa

Een Amerikaanse journalist schreef een fictieve reconstructie over hoe de NAVO uit elkaar kan vallen.

De Amerikaanse vicepresident Michael Pence geeft samen met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO een persconferentie in het hoofdkwartier van de NAVO.
De Amerikaanse vicepresident Michael Pence geeft samen met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO een persconferentie in het hoofdkwartier van de NAVO. Foto Jonas Roosens / ANP

Als Europese burgers één ding hebben geleerd het afgelopen jaar, dan is het dat de toekomst van westerse samenwerking verre van zeker is. Groot-Brittannië besloot om de Europese Unie te verlaten, en NAVO-criticus Donald Trump liet weten dat de Verenigde Staten lidstaten alleen te hulp zouden moeten komen als zij hun ‘eerlijke aandeel’ betalen voor defensie.

In combinatie met de opkomst van meerdere anti-EU-partijen verspreid over Europa en de groeiende spanningen met Rusland, komt dan een belangrijk vraagstuk naar voren: hoe ziet de geopolitieke situatie van het continent er over een paar jaar uit? De Amerikaanse journalist James Kirchick schreef voor Foreign Policy een fictieve reconstructie over hoe de NAVO in de nabije toekomst uit elkaar kan vallen.

‘Dystopie’

De reconstructie van Kirchick begint op 9 mei in 2022 met de Russische president Vladimir Poetin die tijdens een militaire parade op het Rode Plein in Moskou terugdenkt over zijn succesvolle invasie van Estland eerder die week.

Het is een Europees scenario waar Frankrijk onder leiding van Marine Le Pen zijn lidmaatschap van de EU heeft opgezegd, Geert Wilders aan de macht is in Nederland, de Verenigde Staten een groot deel van hun troepen hebben teruggetrokken van het continent en Kiev is ingenomen door Rusland. De reconstructie is uiteindelijk een oproep voor het behoud van de EU en de NAVO.

Europa’s bloedige geschiedenis leerde opeenvolgende generaties staatshoofden over de gevaren van nationalisme, xenofobie en oorlog. Om deze fouten uit het verleden te voorkomen, richtten zij hun hoop op twee cruciale multilaterale organisaties.

Hoewel de kans misschien uitermate klein is dat de komende jaren zullen lopen zoals Kirchick in zijn scenario voorspelt, kunnen volgens de schrijver “geen van deze opties afgeschreven worden als ontwikkelingen uit pure dystopische fictie”.

Never Trump

De 33-jarige Kirchick maakte onderdeel uit van de groep neoconservatieven die zich tijdens de Amerikaanse verkiezingen aansloot bij de ‘Never Trump’-beweging. Hij wilde als voormalig Republikein er alles aan doen om te voorkomen dat Trump, die hij een autoritaire populist noemde, president zou worden.

Lees de fictieve reconstructie van Kirchick op de website van Foreign Policy: The Plot Against Europe (7000 woorden, leestijd: 25 minuten)