Duizenden documenten spionagepraktijken CIA gelekt

Uit documenten in handen van Wikileaks zou blijken dat de CIA onder andere smartphones en Samsung tv’s kan hacken.

Wikileaks-stichter Julian Assange
Wikileaks-stichter Julian Assange Foto Kirsty Wigglesworth/AP

Publicatieplatform Wikileaks heeft op dinsdag meer dan 8.500 documenten over de werkwijze van de CIA online geplaatst. Ze verkregen deze documenten via een anonieme bron die “het gebruik van cyberwapens ter discussie wil stellen”, schrijft Wikileaks op de website. Uit deze zogenoemde Vault 7-documenten zou blijken dat de CIA onder andere smartphones en Samsung tv’s kan hacken en de versleuteling van chat-apps Signal en Confide kan omzeilen.

NRC heeft nog niet zelf de documenten op waarheidsgehalte beoordeeld.

Volgens Wikileaks was er sprake van een grootschalige fout bij de CIA, waardoor een archief met details over het grootste gedeelte van het hackarsenaal van de CIA op straat kwam te liggen. Dat archief is aan Wikileaks doorgespeeld door een bron uit de hackwereld. Het gaat om documenten uit de periode 2013 tot 2016.

Wikileaks-oprichter Julian Assange noemt het lek “een schot in eigen doel” omdat de CIA door lakse geheimhoudingsprotocollen - veel van deze documenten werden niet als geheim geclassificeerd - het gemakkelijk zou hebben gemaakt om de documenten te bemachtigen.

The Internet of Things

De CIA kan smartphones en smart tv’s hacken en op deze manier geluid opnemen met behulp van het zogenoemde ‘Weeping Angel’ systeem, schrijft Wikileaks in de verklaring. Er zou een specifieke unit bestaan binnen de CIA die het gemunt heeft op alle producten met een Apple iOS besturingssysteem, zoals iPhones en iPads. Daarnaast zou de CIA in 2014 begonnen zijn met pogingen om het stuur over te nemen in moderne auto’s en trucks.

De ‘Year Zero’ leaks beschrijven de zogenoemde ‘zero days’ kwetsbaarheden van Apple, Google, Microsoft en andere grote techbedrijven. Het gaat om kwetsbaarheden die bij de bedrijven zelf niet bekend zijn, schrijft Wikileaks. De groep waarschuwt dat dit grote gevolgen kan hebben, omdat “andere partijen” ook deze zwaktepunten kunnen vinden. Omdat de techbedrijven zelf niet weten dat de problemen er zijn, kunnen ze ze ook niet oplossen.

Alle grote besturingssystemen en antivirusprogramma’s zouden zulke kwetsbaarheden bevatten.

Daarnaast beschrijft Wikileaks hoe de CIA er een cybereenheid op na houdt die een hoofdkwartier zou hebben in het Amerikaanse consulaat in Frankfurt.

Reacties

De CIA weigert vooralsnog in de Amerikaanse media te reageren. “Wij doen geen uitspraken over lekken”, zei een vertegenwoordiger van de CIA tegen onder andere Reuters.

De reacties vanuit de Nederlandse politiek druppelen langzaam binnen. Groenlinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil opheldering van de Amerikaanse overheid, meldt persbureau ANP. Op twitter D66-kamerlid Kees Verhoeven reageerde geschokt op het nieuws. “Daarom is goede wetgeving nodig!”, schreef hij.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Na PRISM opnieuw schokkende onthullingen over hacken door veiligheidsdiensten VS. Daarom is goede wetgeving nodig!
https://t.co/3mLBRljGsF