De Haagse Stemming: Geroddel bij de VVD en gejubel bij GroenLinks

Over 8 dagen zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Haagse Stemming houdt je elke ochtend op de hoogte van de campagne. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

Asscher wordt door velen afgeschreven na het Carré-debat, maar in de VVD wordt gemord over Rutte. Die tweestrijd met een afwezige Wilders was misschien toch niet zo’n strak plan. Klaver zit ondertussen op rozen en wordt internationaal ontdekt. De Turkse kwestie laait op, maar nepnieuws valt erg mee deze campagne.

PREMIERBONUS: Dat de PvdA een electorale prijs gaat betalen voor het kabinet-Rutte II lijkt duidelijk, maar ook bij de VVD gaat het niet zo lekker, ondanks de troefkaart die Mark Rutte heet. Hij voerde een tam debat zondag en had gisteren een ongelukkige avond toen hij zich bij Pauw & Jinek moest verweren tegen woedende Groningers die zich als “koloniaal wingewest” behandeld voelen. Ondertussen wordt er intern - anoniem - op Rutte gemopperd via het AD en De Telegraaf. De premier “vlamde niet” in het Carré-debat en zijn gedroomde tweestrijd met Wilders werkt niet, want de tegenstander doet niet mee. “Het is een beetje schaduwboksen.” In Trouw wordt in herinnering gehaald dat de premierbonus lang niet altijd geïncasseerd wordt. Gaat Rutte de komende dagen op zoek naar een nieuwe tegenstander, of wacht hij de laatste twee debatten met Wilders af?

BLAME GAME: Er is na het Carré-debat kritiek op deelnemers, maar met name op presentatrice Diana Matroos. Die heeft een dagtaak aan zichzelf verdedigen voor de meer en minder hysterische interviews. Vanuit de organisatie wordt daar anders over gedacht: “Als je je als vicepremier van Nederland in de hoek laat zetten door een presentatrice, moet je misschien bij jezelf te rade gaan wat er aan de hand is”, zegt RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar.

Winnaars: 1,6 miljoen mensen keken trouwens naar het debat, méér dan er een week eerder naar het RTL-debat. Dat waren er 1,3 miljoen. Politiek daverend populair? Dat valt tegen, ruim 4 miljoen mensen keken liever naar Boer Zoekt Vrouw. RTL riep, op basis van een rammelend peilinkje Jesse Klaver uit tot winnaar. Ook bij Maurice de Hond haalde hij de hoogste score. GroenLinks reageerde op Twitter met een knipoog. “Kijkers van #carrédebat wijzen Jesse #Klaver aan als winnaar, en #wijvanwceend zijn het daar volledig mee eens.” Volgens het politieke panel van NRC had Henk Krol de beste avond. Maar die begon ook met de grootste achterstand.

KONINGSURPRISE: Met de steeds grotere versplintering lijkt formeren een bijna onmogelijke opgave te worden. Politiek columnist Tom-Jan Meeus ziet daarin een klus voor de man wiens formele rol ‘is teruggebracht tot pronkstuk in het LindedIn-netwerk van parlementariërs’: de koning. Als het vastloopt, moeten de lijsttrekkers hem misschien toch maar weer eens bellen.

De droombaan van Kirsten van den Hul

TURKSE KWESTIE: Een groeiend probleem is de campagne voor het Turkse grondwetsreferendum die de Turkse regering komend weekend in Nederland wil voeren. Is daar onder Nederlandse politici nou alleen zoveel opwinding omdat het hier campagnetijd is? Niet helemaal. Ook in 2015 was er gedoe met de Turkse verkiezingen en in Duitsland, dat pas veel later dit jaar naar de stembus gaat, heerst vergelijkbaar chagrijn. Bovendien gaat het niet om kandidaten die campagnevoeren voor een zetel, maar de regering die met het referendum de macht van Erdogan verder uit wil breiden. Iets waar in Europa met huivering naar wordt gekeken. Voor de Turkse regering is het conflict met Europese landen overigens precies wat ze wil. Misschien is het dan toch verstandig de eigen grondwet voorlopig leidend te laten zijn.

Lees de NRC Programmawijzer, een overzicht van de verkiezings­programma’s. Met een handig filter lees je alleen over de partijen en onderwerpen die je het meest interesseren.

WAT WIJ LEZEN:
Nepnieuws: Het lijkt mee te vallen met het nepnieuws in deze campagne. Zeggen dat het in Nederland niet bestaat, zou te ver gaan. Maar speelt het een rol in de verkiezingsstrijd, zoals in de VS? Nee. NRC deed onderzoek naar honderd veel gedeelde politieke nieuwsverhalen op sociale media van de afgelopen twee maanden. Conclusie: er zat geen enkel nepnieuwsbericht bij. Tenminste, niet het soort nepnieuws dat de Amerikaanse sociale media als onkruid overwoekerde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Valse informatie wordt wel degelijk verspreid, zoals via neppeilingen. De Volkskrant sprak met een man die ze thuis fabriceert, op basis van wat hij zelf vindt. Zijn verweer: “Alle peilingen zijn neppeilingen“.

Jessiah: Internationale media hebben het druk met de Nederlandse verkiezingen, maar ze zijn echt niet alleen geïnteresseerd in de geblondeerde populist. FT publiceerde gisteren een stuk vol statistiek over hoe goed Nederlanders het eigenlijk hebben - dus waarom klagen we zo? The Guardian ontdekte Jessiah Klaver. De progressieve boy-wonder die het populistische tij probeert te keren.

Inhoud: Klaver werd, met name door de premier, om de oren geslagen met alle lasten die hij in zijn verkiezingsprogramma voorstelt. En dat terwijl GroenLinks ook de grootste lastenverlichting wil. Hoe zit dat? En wat zijn de fiscale plannen van andere partijen? Philip de Witt Wijnen zet het op een rij. En wat willen partijen eigenlijk met de wetenschap? En voor de liefhebber legt de Volkskrant nog een keer uit of ouderen wel of niet ‘gepakt’ zijn.

WAT WIJ VOLGEN:

Campagne: Vandaag wordt het Jeugdjournaaldebat opgenomen, dat zaterdag wordt uitgezonden. Gert-Jan Segers staat vanavond centraal bij Nieuwsuur. D66 gaat met een bus helemaal naar Brussel om campagne te voeren - daar is voorlopig geen opstand tegen.

Rechtszaak: Het Europees Hof van Justitie beoordeelt vandaag of oorlogsvluchtelingen van buiten de Europese Unie recht hebben op een humanitair visum voor de Schengenzone. De zaak werd door een Syrisch gezin in Libanon aangespannen tegen België. Is zo’n visum een recht of een gunst?

QUOTE VAN DE DAG:

“In de politiek moet je heel erg opletten. De enige les die ik geleerd heb is: nooit over je eigen lessen praten.”

Emile Roemer in gesprek met De Volkskrant over welke wijsheid hij in de politiek heeft opgedaan.