Chinees telecombedrijf ZTE betaalt 800 miljoen boete

Het telecombedrijf betaalt de Verenigde Staten de boete voor het omzeilen van de Iraanse sancties. Bovendien zou het bedrijf hierover hebben gelogen.

Foto Robert Galbraith / Reuters

Het Chinese telecombedrijf ZTE heeft zich schuldig verklaard aan het omzeilen van Iraanse sancties en gaat Amerika in een schikking ruim 892 miljoen dollar (843 miljoen euro) boete betalen. Dat meldt persbureau AP dinsdag.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan het illegaal verschepen van apparatuur aan Iran. Jeff Sessions, de minister van Justitie, zei dat het bedrijf exportcontroles heeft omzeild die ervoor moeten zorgen dat gevoelige Amerikaanse technologie uit handen van Iran blijft.

Bovendien heeft het bedrijf volgens de minister hierover gelogen tegen federale onderzoekers en het justitiële proces gedwarsboomd. Het bedrijf zou gedurende zes jaar de goederen hebben verscheept en verkocht aan Iran terwijl ze wisten dat ze hiermee de sancties ontdoken.

Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, zei dat dit een signaal is aan de rest van de wereld dat “het is afgelopen met onfatsoenlijke handelsvoordeel”.

Lees ook: Een megaboete van de Amerikaanse justitie? Dan liever schikken

Het gebeurt vaker dat bedrijven schikken en een megaboete betalen aan de Amerikaanse justitie. Zo betaalde in 2010 Royal Bank of Scotland 394 miljoen euro aan het Amerikaanse ministerie van Justitie in een oude zaak rond ABN Amro. De bank zou sancties tegen Iran en Libië hebben ontdoken en anti-witwasregels hebben overtreden. Ook de Franse bank BNP Paribas heeft in 2014 geschikt voor 9 miljard dollar wegens het schenden van handelssancties.