Britse overheid houdt hand op de knip

Brexit De Britse regering reserveert alvast 60 miljard pond om schade door de Brexit te kunnen weerstaan. Of dat genoeg is, weet niemand.

Minister Philip Hammond.
Minister Philip Hammond. Foto AFP

Een goede schatkistbewaarder is een prudent mens, lijkt Philip Hammond te beseffen. De Britse minister van Financiën zal een spaarpot gevuld met 60 miljard pond aanleggen, een kleine 70 miljard euro, om eventuele kosten voor Brexit te dekken. Ook al groeit de economie dit jaar met naar verwachting 2 procent, het is niet het juiste moment om fors meer overheidsgeld uit te geven, schreef Philip Hammond in The Sunday Times in aanloop naar de presentatie van de Britse begroting op woensdag. Hammond: „Mogelijk krijgen wij te maken met onverwachte uitdagingen in de komende maanden en jaren.” Door te sparen in plaats van uit te geven zegt Hammond zorg te dragen dat er flexibiliteit is om de economische weerbaarheid in stand te houden.

Het besluit niet meer uit te geven is Hammond op kritiek komen te staan. Tijdens de economische crisis voerde zijn voorganger George Osborne een bezuinigingsbeleid, dat volgens sommige economen de periode van malaise onnodig verlengde. Er is meer geld nodig om de National Health Service, het Britse ziekenfonds, op orde te krijgen. De afgelopen maanden bleek wederom dat er te weinig artsen, te weinig bedden en te weinig verpleegkundigen zijn. Eveneens groeit de roep om meer sociale woningbouw.

Hammond lijkt vooralsnog niet bereid grootschalig te investeren. Hij zou wel van plan zijn enkele belastingtarieven te verhogen. Zo is het mogelijk dat zelfstandigen een groter deel van hun inkomen moeten afstaan.

Hoeveel de Brexit gaat kosten is nog onbekend. Los van mogelijke maatregelen die de regering moet invoeren om de economie op gang te houden, raamde de Europese Commissie de verplichtingen van de Britten aan de EU op circa 60 miljard euro. Die rekening bestaat uit de Britse bijdrage aan lopende EU-programma’s, bijdrage aan de pensioenen van Europese ambtenaren en bijzondere financiële verplichtingen zoals de noodsteun aan Ierland, schrijven analisten van denktank Centre for European Reform.