Buitenlanders die voor een Israël-boycot zijn, komen het land niet meer in

Het wetsvoorstel in de Knesset kan ook gevolgen hebben voor mensen die tot een boycot van Israël of de nederzettingen oproepen, en voor Palestijnse inwoners van Israël die geen staatsburger zijn.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Abir Sultan/AP

Buitenlanders die voor een boycot van Israël zijn, komen het land niet meer in. Het gaat om mensen die ooit hebben opgeroepen tot een economische, culturele of academische boycot van Israël, maar ook van de illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Maandagavond nam het Israëlische parlement hierover een wetsvoorstel aan.

De wet kan ook gevolgen hebben voor mensen die lid zijn van organisaties die tot een boycot van Israël of de nederzettingen oproepen, en voor Palestijnse inwoners van Israël die geen staatsburger zijn.

Vooral het gedeelte van de wet dat over de nederzettingen gaat, is saillant. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht, en veel internationale organisaties en publieke figuren hopen met een nederzettingenboycot de Israëlische bezetting van Palestijns gebied op een geweldloze manier te beëindigen.

Lees ook: Zo lobbyt Israël tegen de anti-Israël-lobby

Nu al ervaren organisaties als de Wereldraad van Kerken en Human Rights Watch in toenemende mate moeilijkheden om in Israël toegelaten te worden of er te werken. Dit zal onder deze wet moeilijker worden. Ook veel linkse Joods-Amerikaanse organisaties, zoals Americans for Peace Now en Jewish Voice for Peace, roepen op tot een boycot van de nederzettingen.

De wet past in de intensivering van de Israëlische strijd tegen BDS, een afkorting van Boycot, Desinvesteren en Sancties. BDS is een initiatief van enkele honderden Palestijnse organisaties, en Israël vreest dat de oproep internationaal terrein wint. Daarom werd er afgelopen jaar bijna 30 miljoen euro toegekend aan Israëlische ambassades wereldwijd om de beweging te bestrijden.

Lees ook: Human Rights Watch geweerd uit Israël

De linkse Amerikaanse ngo New Israel Fund hoopt de wet te testen door een vliegtuig vol Joods-Amerikaanse aanhangers van een nederzettingenboycot te laten landen op vliegveld Ben-Gurion van Tel Aviv. Daniel Sokatch, de CEO van dit fonds, zegt tegen de Israëlische krant Haaretz dat de wet geen haar beter is dan de BDS-beweging: ,,Mensen de toegang tot Israël ontzeggen, alleen maar omdat hun mening onwelgevallig is.”

Pro-Israëlische activisten zijn daarentegen blij dat de wet is aangenomen. Zo schrijft politicologe Miriam Elman van de Universiteit van Syracuse op haar blog dat de wet een belangrijke correctie vormt ,,op een absurde situatie die zich heeft ontwikkeld in Israël, waar buitenlandse activisten stelselmatig profiteren van de democratie in het land om haar vervolgens tegen te werken”.

Volgens Elman zal de wet vooral gevolgen hebben voor wat zij ‘toeristische activisten’ noemt: mensen die uitsluitend een toeristenvisum van drie maanden aanvragen om anti-Israëlisch activisme te kunnen bedrijven. Wie ooit eens op de sociale media de hashtag #BDS heeft gebruikt, zal volgens de politicologe waarschijnlijk gewoon welkom blijven.

Lees ook: Buitenlandse ngo’s zijn anti-Israëlisch, vindt Israël