Bart van U.

Inspectie: Zorgverlening aan latere moordenaar Els Borst faalde

De zorgverlening van Bart van U., de moordenaar van Els Borst, heeft gefaald. Hulpverleners hadden meer aandacht moeten hebben voor zijn psychische problemen. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag in een onderzoeksrapport. Volgens de inspectie hebben hulpverleners zich onvoldoende ingespannen om een volledig beeld te krijgen van Van U., die lijdt aan schizofrenie. Ook zou er te weinig regie zijn gevoerd over de zorg van Van U. Zorgverleners „beschouwden hun taak na schriftelijke informatieoverdracht als volbracht en controleerden onvoldoende of bij overdracht de informatie goed was doorgekomen”. De rechtbank beschouwde Van U. als volledig ontoerekeningsvatbaar. Het OM eist in hoger beroep acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Uitspraak volgende week. (NRC)