Syrische vluchteling verliest zaak tegen Facebook

Anas Modamani
De beroemdste vluchteling van Duitsland wil dat Facebook lasterlijke beelden van hem meteen verwijdert.

Anas Modamani op de selfie die hij nam bij zijn ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel in september 2015 in Berlijn
Anas Modamani op de selfie die hij nam bij zijn ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel in september 2015 in Berlijn Foto Fabrizio Bensch / Reuters

Het is de beroemdste vluchteling van Duitsland niet gelukt om Facebook via de rechter te dwingen lasterlijke beelden van hem op het sociale netwerk op te sporen en te verwijderen. De Syriër, Anas Modamani, had de zaak aangespannen omdat een foto waarop hij met bondskanselier Angela Merkel voor een selfie poseert, op Facebook ten onrechte vaak in verband wordt gebracht met misdaad en terreur.

De foto, in 2015 gemaakt in een asielzoekerscentrum in Berlijn, is niet alleen wereldberoemd geworden. Hij wordt op Facebook ook steeds weer gebruikt, soms in fotomontages, op manieren die de indruk wekken dat Modami bij allerlei geweld betrokken is.

Modamani (19) zegt daar veel last van te hebben en zich er bedreigd door te voelen. Hij kan iedere keer als er lasterlijke beelden van hem opduiken een klacht bij Facebook indienen, en een verzoek doen om die uiting te verwijderen of onzichtbaar te maken. Maar daarvoor moet hijzelf voortdurend in de gaten houden of er misschien nieuwe postings met zijn foto opduiken.

Daarom had hij in een kort geding van de rechter gevraagd om Facebook te dwingen uit zichzelf berichten te verwijderen waarop hij ten onrechte als terrorist of misdadiger wordt afgeschilderd. Ook wilde hij dat Facebook niet alleen de originele beledigende postings zou verwijderen, maar ook de vaak honderden keren gedeelde andere versies. De rechtbank in Würzburg wees zijn verzoek dinsdag af.

Facebook is volgens de rechtbank ,,dader noch deelnemer’’ aan de lasterlijke berichten op het sociale netwerk. De rechter zei overigens dat onzeker is of de rechtbank in Würzburg wel bevoegd is hierover te oordelen. De enige reden dat de zaak in die Zuid-Duitse stad is aangekaart, is omdat daar de advocaat van Modamani, Chan-jo Jun, kantoor houdt. Hij zei dinsdag na de uitspraak van de rechter dat het woord nu aan de politiek is om te bepalen waar de grenzen liggen van de verantwoordelijkheid van Facebook.