Wie is Diana Matroos, de strenge leidster van het Carrédebat?

Matroos kreeg veel kritiek na haar optreden tijdens het premiersdebat. Wie is zij?

Diana Matroos.
Diana Matroos. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het moest een avond worden waarop de kiezer zou worden geholpen met de vraag: waar moeten we op stemmen? Althans, zo leidde RTL-presentator Antoin Peeters het Carrédebat zondagavond in. Maar na afloop van het debat ging het ook veel over de rol van presentatrice Diana Matroos, die te fel zou zijn geweest en lijsttrekkers niet liet uitpraten.

Hoofdredacteur van mede-organisator RTL-Nieuws Harm Taselaar - die Matroos al kent sinds 1999, toen ze in dienst trad bij het nieuwsprogramma - herkende zich niet in de kritiek: “Als je ziet dat Lodewijk Asscher in zijn één-op-één geen antwoord geeft op de vraag, vind ik het terecht dat Diana ingrijpt. Jesse Klaver kreeg later een vergelijkbare vraag. Hij beantwoordde die vraag wél. Hierdoor was ingrijpen niet nodig.”

Lees ook ‘Nederlandse tv-debatten zijn vaak te soft’

Taselaar toonde zich dan ook tevreden met het debat: “Alle inhoudelijke vragen zijn gesteld. Ik heb het na afloop ook met de hoofdredacteuren van BNR en Elsevier over het debat gehad. Zij waren ook zeer tevreden.”

Kritische vrouw

Diana Matroos werd geboren op 19 juli 1971 in Amsterdam als dochter van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Ze studeerde in Utrecht aan de School voor Journalistiek en ging in 1999 aan de slag als redacteur bij RTL Nieuws, waar ze achttien jaar zou blijven. Verder was ze onder meer te zien als presentatrice bij RTL Z en van de radioprogramma’s Zakendoen met en ZZP Café van BNR Nieuwsradio.

Taselaar zag zondag geen andere Diana Matroos dan de “krachtige en geëmancipeerde vrouw” die hij jaren geleden leerde kennen. De sterke eigen mening van Taselaar leidde in 2015 zelfs tot een botsing met RTL Nieuws. Matroos liet zich in een interview met de Volkskrant uit over discriminatie op de werkvloer:

“Bij de redactie van RTL, waar ik werk, legde een leidinggevende een handjevol pepernoten op m’n bureau, terwijl hij zei: ‘Voor de enige Zwarte Piet op de redactie.’ Dit was in 2014. Ik heb een keer een mail gezien, die niet voor mijn ogen bestemd was, waarin stond dat mijn huidskleur te heftig was en dat ik daarom een programma niet mocht presenteren. De andere presentator met wie ik het programma zou presenteren was namelijk ook al zwart. Dat zou te veel zijn.”

Matroos’ uitlatingen leidden tot ophef. RTL liet in een verklaring weten zich “niet in deze uitspraken te herkennen”. Over de kwestie zegt Taselaar nu: “Diana is een kritische vrouw. Ik heb zelf ook aanvaringen met haar gehad, maar over de discriminatiekwestie zeg ik: goed dat ze het heeft aangedurfd om dat aan te kaarten.”

Lees ook de recensie van Hans Beerekamp over het Carrédebat: Diana Matroos laat lijsttrekkers niet wegkomen met hun mooie praatjes

Durf is volgens Matroos - die zich tegenwoordig inzet voor meer diversiteit op redacties en binnen bedrijven - dan ook het belangrijkste ingrediënt voor succes, zo zegt ze op haar website: “Wees wie je bent en heb lef. Als je het hebt over succes geloof ik echt dat het om lef gaat.”

Haar grote voorbeeld is Sonja Barend, naar wie ze gefascineerd kon kijken. Haar grote wens is om - net als Barend - grote interviews te doen: “De interviews waarbij het schuurt, waarbij er iets gebeurt, maar waar het altijd respectvol blijft.”

Over de vraag of het respectvol gebeurde lopen de meningen uiteen, maar zondag lijkt de droom van Matroos te zijn uitgekomen.