VN-tribunaal rapporteert Turkije bij Veiligheidsraad

Het land weigert een rechter van het tribunaal vrij te laten. De rechter werd in september opgepakt in de nasleep van de mislukte coup in Turkije.

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Foto Juan Vrijdag / ANP

Een tribunaal van de Verenigde Naties gaat Turkije bij de VN-Veiligheidsraad rapporteren omdat het land weigert een rechter van het tribunaal vrij te laten. Dat heeft het gerechtshof maandag laten weten.

Het tribunaal had Turkije al verplicht om de rechter voor 14 februari vrij te laten en alle aanklachten te laten vallen. Ondanks het juridisch bindende bevel, heeft Turkije hier niet aan voldaan. Bovendien heeft het land geen contact opgenomen met het tribunaal, zo laat rechter Theodor Meron in de uitspraak weten.

De rechter, Aydin Sefa Akay, is van oorsprong Turks en heeft vanwege zijn werk voor het tribunaal diplomatieke onschendbaarheid. Het is nog niet duidelijk wat de VN-veiligheidsraad met deze klacht gaat doen.

Akay werd op 21 september 2016 opgepakt in Turkije in de nasleep van de mislukte coup op 15 juli 2016. Samen met een groep andere rechters voert hij het proces tegen een voormalig overheidsfunctionaris uit Rwanda. Het tribunaal is opgericht om de zaken van de tijdelijke tribunalen voor Joegoslavië en Rwanda af te ronden.

Sinds de couppoging heeft Turkije meer dan honderdduizend overheidsfunctionarissen en journalisten opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Meer dan eenvijfde van de bijna 15.000 Turkse rechters en aanklagers is ontslagen. Volgens president Erdogan zit Gülen achter de couppoging.